| | |

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност, изпраща директно послание към Китай и Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че членовете на Алианса преговарят за разполагане на повече ядрени оръжия “пред лицето на нарастващите заплахи от Русия и Китай”, пише The Telegraph.

Столтенберг е добавил, че блокът трябва да покаже на света ядрения си арсенал, за да изпрати директно послание към Китай и Русия.

Той е заявил, че е имало консултации между членовете на НАТО относно изваждането на ракетите от хранилищата и поставянето им в режим на готовност и е призовал за прозрачност като възпиращо средство.

“Няма да навлизам в оперативните подробности за това колко ядрените бойни глави трябва да работят и къде трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. И точно това правим”, е коментирал Столтенберг.

Прозрачността за ядрените оръжия трябва да бъде крайъгълен камък на ядрената стратегия на НАТО, е подчертал той, така че алиансът да бъде подготвен за това, което той нарича “един по-опасен свят”.

“Прозрачността помага да се изпрати директно послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Разбира се, целта на НАТО е свят без ядрени оръжия, но докато има ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО не е по-опасен”, е заявил генералният секретар.

Той е предупредил, че Китай инвестира в модерни оръжия, включително своя ядрен арсенал, който според Столтенберг ще нарасне до 1000 бойни глави до 2030 г.

Източник Фокус

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts