| | |

Политолог: Да говориш на електората с категории „свиня” и „тиква”– това се наказва. Ако Радев излезе на политическото поле, ще…

Очевидно конфликтът между предишните партньори не се е разрешил, а се задълбочава. От ГЕРБ не ги поканиха да подкрепят тяхно правителство. Борисов ги призовава да споделят отговорността първите три формации, но право е на ПП-ДБ да имат собствена стратегия и да са в опозиция.

За да си опозиция, обаче трябва да има някой, който да управлява. Ако се сформира сега власт тя ще е временна и слаба.

Това заяви политологът Цветанка Андреева в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

снимка: Кадър

Могат да търсят онзи катализатор на политическия процес, който да оздрави системата. Единственият вариант са изборите. Изборите могат да пречистят партиите още повече. Такъв катализатор може да е и нов участник на политическата сцена, поясни тя.

Продължаваме промяната (ПП) искат да има правителство, но то щяло да бъде на споделената отвратителност. Ако предварително очаква това, значи те саботират процеса.

Няма опитен политик, който ще тръгне да изгражда едно лесно атакуемо правителство.

Вариантът да отидем на нови избори е много близък, смята политологът,

В момента се наблюдават публични преговори, в които всеки заявява позиция. Не виждам дори как ще се конструира дори избор на председател на парламента.

ИТН са в зависимата позиция на малкия партньор. След като заявката от първите е, че всеки трябва да сподели отговорност от първите трима, ролята на ИТН вече не е толкова решаваща.

Тук е ролята на ПП, които се ситуират като опозиция на едно отвратително правителство.

Те сочат ролята на Пеевски като причина за ниския им резултат, а не неспособността им да се справят в управлението и те плашат ГЕРБ, че Пеевски им извива ръцете за министри. Това означава, че взривяват опита да се състави правителство в този парламент и този път те ще бъдат носителя на тази безотговорност.

Вероятността либералната коалиция да ни заведе на избори, от които най-малко те ще имат полза, това е стратегия, която не ги обслужва. Те се държат ситуативно, обясни Андреева.

Те разбраха, че ще загубят още по време на самата кампания. Цялата им кампания беше посветена на това Пеевски и Борисов да не се съберат. Те си позволиха си позволиха език, който не е допустим. Да говориш на електората с категории „свиня” и „тиква”– това се наказва, подчерта тя.

В политиката няма вакуум. Засега това е президентът Радев. Неговите съветници го призовават да се включи в изборите. Той може да е катализатор. Той преценява доколко ще изтощи партиите и ще се яви като новия спасител, но може да изпусне момента.

Излизането му от Президентството може да рискува кариерата му. Ако Радев излезе на политическото поле, ще смаже лявото пространство, каза още политологът

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts