| | |

РЕКОРД! Този депутат започва рекордния си 13-и мандат в парламента

Без никаква конкуренция се оказва Рамадан Аталай от ДПС, който днес ще започне своя мандат номер 13 в Народното събрание.

Рамадан Аталай снимка: Архив

Юристът започва работа като депутат още в първото Народно събрание след падането на тоталитарния режим и никога след това не е оставал извън парламента.

След него се нареждат още двама представители на ДПС, които имат зад гърба си само с един мандат по-малко. Това са Йордан Цонев и Джевдет Чакъров.

Кой кой е в 50-ото Народно събрание? Какви са професиите на депутатите и имат ли опит като народни представители, обобщава Нова телевизия.

Какво да бъде разпределението на мандатите, определят от Централната избирателна комисия според настоящия брой на населението по места, като използват данни от Националния статистически институт.

Така, най-много депутати в 50-ото Народно събрание изпращат гласоподавателите от 23 избирателен район София – 19 души.

Топ 5 от общо 31 избиратели района в страната, продължава с Варна, която излъчва 16 депутати, Бургас, другите два софийски района и Пловдив-град пък, ще бъдат представлявани в парламента от между 14 и 12 души.

Най-малко мандати – по 4, получават една трета от избирателните райони. Това са Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Избирателните райони, чиито представители ще бъдат разпределени най-равномерно в парламента, са Велико Търново и Плевен. Те излъчват депутати от всичките 7 партии и коалиции – по един или двама души.

Най-неравномерно разпределени пък, са избранниците на Кърджали. Всичките им мандати – общо 5 на брой, ще бъдат запълнени от депутати на ДПС.

Рекорда за най-много депутати от една партия или коалиция, излъчени от един район, държи 23 МИР София, който ще изпрати в Народното събрание 7 представители на ПП-ДБ.

Мъжете депутати ще бъдат 176, като те са се преборили с конкуренция от над 4 000 други мъже. Жените ще са значително по-малко – едва 64.

Те пък са избрани измежду над 1800 кандидати от женски пол.

По професия в 50-ото Народно събрание ще влязат най-много икономисти, юристи, финансисти и инженери.

Сред новите 240 ще има още треньор по латиноамерикански танци, бивш таксиметров шофьор, мениджър в една от водещите световни авиокомпании, ръководител на фолклорен ансамбъл, както и депутат, доскоро работил в семейния рок бар.

Най-възрастният народен представител е Силви Кирилов от ИТН.

73-годишният лекар-уролог няма да бъде депутат за пръв път, като веднъж по Конституция, той вече имаше ангажимента да открие първо заседание в качеството си на най-възрастен депутат. Това се случи на 3 декември 2021 година, като така даде старт на 47-ото Народно събрание.

Разликата между него и най-младия му колега, е почти 50 години. Неговото име е Георги Кръстев и той е представител на ГЕРБ-СДС. 24-годишният областен координатор на партията в Русе, е с опит като депутат и вече беше най-младият сред своите колеги и в предходния парламент.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts