| | | |

Купон: Главчев и Радев ще са заедно на срещата на НАТО

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Това съобщи Правителствената информационна служба.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до Народното събрание, с което поиска депутатите да решат кой да представлява страната ни на форума.

По-рано днес обаче стана ясно, че на председателски съвет лидерите на парламентарните групи не са постигнали съгласие кой да отиде.

Те са оставили решението да бъде взето от Министерския съвет, който по закон трябва да определи кой ще представлява страната ни.

От БСП и “Възраждане” са на мнение, че трябва да отиде президентът Румен Радев в качеството си на главнокомандващ въоръжените сили.

След края на днешното парламентарно заседание новоизбраният лидер на групата на БСП Борислав Гуцанов коментира в кулоарите на Народното събрание, че освен главнокомандващ президентът е избран пряко от целия народ с огромна легитимация.

“Освен това сегашното правителство е служебно и с изтичащ мандат. Залата не реши, защото председателският съвет взе решение, че това в крайна сметка е в правомощията на министър-председателя и Министерския съвет и те трябва да вземат решение. Решението на групата на БСП за България е Радев да отиде”, каза Борислав Гуцанов.

Междувременно Цончо Ганев от “Възраждане” също заяви, че Румен Радев трябва да представлява България пред върха на НАТО.

Категорично против тази възможност се обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Според него България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от Димитър Главчев.

По думите му в този решителен за сигурността на света и Европа момент страната ни трябва да бъде представлявана от български представител с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

“Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели”, пише Пеевски в прессъобщение, публикувано на сайта на ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Архив/БГНЕС

Similar Posts