| | | |

Лена всичко знае, от всичко разбира: Знам защо Борисов е тъжен. Не мога да си представя по-отвратителна комбинация

“По-отвратителна ситуация не мога да си представя от това да те изнудва от едната страна Слави Трифонов, а от другата – Делян Пеевски. Разбирам защо Бойко Борисов е тъжен”

В отговор на въпрос как точно лидерът на “Има такъв народ” изнудва Борисов, Лена Бориславова припомни за ситуация от времето на правителството на Кирил Петков, в което формацията на Трифонов беше коалиционен партньор.

“Когато коалицията в този кабинет беше под риск да се разпадне, условието на Слави Трифонов беше да не искаме прозрачност в Министерството на регионалното развитие (регионален министър беше Гроздан Караджов от ИТН). Не искаше да проверяваме фирмите, които сключват договори”, каза Бориславова.

Убедена съм, че ако Борисов, Пеевски, Слави и Тошко се споразумеят, е възможно правителство, няма какво да бягат от тази реалност и да казват, че ако не е с първия, да е с третия мандат.

Това мнение изрази Лена Бориславова, депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) в “Неделя 150” по БНР. Според нея фактът, че те отричат яростно подобна договорка, вече говори, че я има.

Избирателите ни дадоха сигнал с 39 депутати да бъдем в опозиция, няма как за влезем в третия мандат с ГЕРБ, ДПС и “Има такъв народ” (ИТН), каза тя и добави, че не може да си представи по-неприятна ситуация.

“Взаимодействие с ИТН, ГЕРБ и ДПС, както се очертава да е с третия мандат, няма как да влезем в него. Честно казано не мога да си представя по-отвратителна комбинация.”, коментира Бориславова

и категорично подчерта, че няма да подкрепят кабинет не само с първия и с втория мандат, но и с третия, който “със сигурност няма да бъде експертен и независим”.

Знаем отвътре как се работи със Слави Трифонов, каза още Бориславова

Ако третият мандат бъде даден на ПП-ДБ ще бъде решение на ръководните органи дали ще го реализират, каза тя.

Според Бориславова броят депутати, които партия “Величие” може да изключи от парламентарната си група заради гласуването с ГЕРБ и ДПС, отговаря на броя на липсващите гласове на ГЕРБ и ДПС за парламентарно мнозинство.

Избирателите ни никога няма да ни видят повече в ситуация, в която да не могат да разберат какво и защо правим, ще обясним всяка стъпка, която предстои, заяви Бориславова на въпрос дали никога няма да са с ГЕРБ и ДПС, или само в 50-ото Народно събрание.

Следващият уикенд се събира Националният съвет на “Продължаваме промяната”, който да анализира изборните резултати в детайли и да реши въпроса с лидерството на партията.

На въпрос дали трябва да има лидерски оставки в ПП, както и в “Да, България”, Лена Бориславова отговори, че те са млада, но не и лидерска формация.

Приоритет за мен е как да върнем доверието на избиратели си, допълни тя.

Според Бориславова след такива изборни резултати логичните процеси са на преосмисляне как да работи по-добре коалицията между ПП и ДБ.

Единият път е разпадане на демократичната общност и в крайна сметка тя да остане без представителство в Народното събрание.

Другата посока е подобряване на взаимодействието, надграждане – това е и посоката, в която гледа ПП по думите на депутата.

Първият сигнал за това е, че парламентарната група на ПП-ДБ има един председател, говорител – Николай Денков.

Ние ще влезем в разговора за надграждане с ДБ, бих оставила обаче малко въздух на ДБ като коалиция първо да решат въпроса с лидерството си след оставката на Христо Иванов, добави представителят на ПП.

Полезното в тази ситуация е ние като партньор да не коментираме публично, а да им дадем въздух да протекат тези процеси, посочи Лена Бориславова.

Според нея, от една страна “сглобката” е била грешка за политическото оцеляване на ПП, но, от друга – за държавата са направени много добри неща – редовно правителство, проевропейско, без корупционни скандали, направени са доста добри реформи, добри законодателни решения.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts