| | |

Руски подводници са забелязани на прага на НАТО

Според доклад Русия два пъти е разполагала атакуващи подводници за провеждане на мисии около Ирландско море, откакто президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Дейностите на руския флот в международни води привличат вниманието през последните месеци. През юни Русия разположи ядрената си подводница “Казан” и военни кораби в Карибско море за планирани военни учения.

Според Инициативата за ядрена заплаха с нестопанска цел (NTI), руският флот командва една от най-големите подводни флотилии в света с приблизително 58 кораба.

Русия за първи път изпрати подводница от клас “Кило” – дизелово-електрическа атакуваща подводница, която може да изстрелва крилати ракети “Калибър” – към Ирландско море преди около 18 месеца.

Вторият инцидент се е случил по-скоро, съобщи Newsweek в понеделник, цитирайки трима души, запознати с въпроса.

Не е известно руските подводници да са се подвизавали преди това в Ирландско море, което разделя островите на Ирландия и Великобритания, съобщава изданието.

Москва може да разположи своите атакуващи подводници в района, за да събира разузнавателна информация за потенциални слабости в защитата на Британско и Ирландско море. Русия също така може да се опитва да сплаши Обединеното кралство заради продължаващата подкрепа за Украйна по време на войната, посочват източниците.

Докато Ирландия не се е опитвала да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) поради политиката си на военен неутралитет, военният алианс заяви, че е отворен да помогне на страната да защити своите подводни кабели.

Приблизително 75 процента от трансатлантическите кабели в северното полукълбо минават през или близо до ирландски води, като четири кабела се свързват с Ирландия, а 12 свързват Ирландия и Великобритания, съобщава Irish Examiner.

Мирча Джоана, заместник-генерален секретар на НАТО, каза през март 2023 г., че неотдавнашните руски военноморски учения в изключителната икономическа зона на Ирландия „поставят на „остър фокус” сигурността на подводните кабели, свързващи Ирландия със Северна Америка, Обединеното кралство и Европа”.

„Като напреднала икономика, основана на знанието, с процъфтяващи технологичен, фармацевтичен, биотехнологичен и финансов сектор, осигуряването на устойчивост на Ирландия ще бъде от решаващо значение през следващите години.

Вярвам, че това е мястото, където нашето партньорство би било добре да работи”, коментира Джоана, пише Вести.бг.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: iStock

Similar Posts