| | |

Синчето на величието от ДС Слави Василев: Борисов все още е най-силния и потентен политик, но е токсичен. Хората искат да видят нов човек и това е…

Единият от начините да се погледне на разрешаването на тази политическа криза е действително структурни промени в политическата ни система.

Такава промяна би могла да бъде избирателната система, но не в посока гръцкия модел, защото това би укрепило водещата политическа сила, каквато на дадения етап се явява ГЕРБ, а по-скоро да минем към предложената преди време от “Има такъв народ” – мажоритарна избирателна система, защото това

би превърнало избирателните райони в поле на битка между личности, а не на партийна система, каквато всъщност е пропорционалната избирателна система сега.

Това заяви политологът Слави Василев в интервю за “Фокус” във връзка с политическата криза у нас и провала на първия мандат за съставяне на правителство.

Друго възможно решение е

да се преосмисли функционирането на парламентарната форма на управление и да разсъждаваме за президентска форма.

Аз съм радетел на тази идея много, много отдавна, защото при президентската форма на управление отговорността е ясна”, смята политологът.

Според Слави Василев парламентаризмът у нас е силно зависим от фигурата на Бойко Борисов.

Той обясни, че именно това е причината за невъзможността да се излезе от политическата криза.

“Парламентарната демокрация и политическата система не могат да обърнат страницата “Борисов”. Борисов все още е най-силната политическа фигура в парламента, той все още е най-потентният политически играч в българската политика.

Но напрежението около него, около неговата личност и около всичко онова, което предизвика гражданите да излязат няколко пъти на протест, го правят токсичен и несъвместим,

за да може парламентарната демокрация да работи така, както е предвидена да съществува тя – въз основата на разговора, въз основата на компромиса, въз основата на националните идеали”, коментира анализаторът.

Според политолога неспособността на парламента да заработи нормално е знак, че “политическият елит е неспособен да защити националния интерес”.

“Не говорим за съставяне на правителство. Колко много законопроекти са готови, те чакат да бъдат гласувани, за да може и Планът за възстановяване и изключително много реформи, които касаят и здравеопазването, и образованието – те са там, но не могат да минат цедката на Народното събрание”, коментира той.

Смятам, че дадената политическа конюнктура показва на цялото общество, че политическата класа не се променя.

Хората искат да видят нов човек,

който може да олицетворява националните идеали за независима, суверенна, силна България, която да членува в Европейския съюз и в НАТО, но да защитава нашите интереси.

Единственият такъв човек, който може реално да го ознаменува, е президентът

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts