| | | |

Калина Константинова: Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната

69735 украинци са влезли в България от началото на войната. Това обяви вицепремиерът Калина Константинова на брифинг в Министерския съвет на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

“33516 от тях са останали у нас, а от тях 1/3 са деца”, добави тя.

От Оперативната координационна група посочиха, че това, което се случва в момента, се случва за първи път в ЕС.

“Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната”, призова Константинова.

Към щаба има шест работни групи:
– Граничен контрол
– Временна закрила
– Транспорт
– Настаняване
– Социални въпроси и заетост
– Публична информация

“Това, което ни се случва в момента, се случва за първи път в историята на ЕС. За първи път се активира директивата за временна закрила във всички държави членки. Такава вълна от бягащи хора от война не е имало от десетилетия, през 2013-2015 г. вълната от сирийски бежанци се изразяваше в 21 000 души за година, днес имаме над 60 000 души само за две седмици”, добави вицепремиерът.

Константинова поясни, че приоритет на българското правителство е сигурността.

“Хората в момента влизат у нас в безвизов режими и моделите, които са създадени досега за работа на институциите, не са приложими. Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел на начин на работа. Това, което сме създали, започва от предварителни приемателни пунктове, които не са на ГКПП-тата, защото те имат различна функция. На тях се издават документи на всички, които поискат временна закрила. Оттам хората трябва да напуснат със статут, за да се ползват незабавно от него”, обясни ръководителят на щаба полковник Валери Рачев.

Той обясни, че сме изпратили шестима консули, които се намират на границите на Украйна с Молдова и Румъния.

“Първата информация, че пристига автобус с 50 души, получаваме достатъчно бързо, за да подготвим всички останали компоненти по веригата за действие. Още оттам знаем къде искат да отидат тези хора. Това е много важно”, поясни Рачев.

Ръководителят на щаба добави, че 12 автобуса от Министерството на отбраната работят непрекъснато.

“Работна група под ръководството на Министерството на транспорта работи с частни превозвачи, които ще поемат трафика при случай на значително увеличаване на преминаващите границата. На третото ниво е транспортът, който общините могат да осигурят за вътрешно придвижване на пристигналите в самия град”, поясни още Рачев.

Припомняме, че преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Similar Posts