| | | |

Мехмед Дикме: Правителството създаде хаос, а държавата е най-големия спекулант

„България е страна с развита пазарна икономика, така че действат пазарните механизми. Има в момента хаос. Хаосът го създаде правителството с разнопосочните си действия“. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в студиото на „Bulgaria ON AIR“.

По думите му миналата седмица е имало административни пречки, с което е бил спрян износът. „Сега износът продължава. Не е работа на държавата да създава пречки. Работата на държавата е да създава добри условия за развитие на бизнеса“, допълни гостът.

„В момента, според данните на министерството, в държавата има около 3 млн. тона зърно. Около 1,5 млн., включително и за фуражи, е зърненият баланс на страната за една година. Тоест, за 2 г. имаме налично зърно“, посочи бившият земеделски министър.

Според него има огромна спекула. „Най-големият спекулант в момента е самата държавата. Всеки един гражданин, който отива и купува олио за 6 лв., 1,5 лв. му ги прибира държавата. Това е за всички продукти“, коментира Мехмед Дикме.

Неговото мнение е, че ако войната продължи, проблемът няма да бъде с пшеницата, а със слънчогледа и олиото. „Ако Украйна не засее слънчоглед, бутилка олио може да достигне не 8, а 10 лв.“, посочи събеседникът.

И заключи, че проблемът в държавата е неспазването на закона за държавния служител. „Държавните служителите трябва да бъдат деполитизирани и да имат ясен статут“, допълни Мехмед Дикме.

Similar Posts