| | | |

Ще има ли компенсации за топлофикациите и на парното при високи цени на газа

Възможно е да има компенсации за топлофикациите и на парното за следващия отоплителен сезон при високи цени на газа. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов по bTV. С вицепремиера и министър на финансите Асен Василев щели да преглеждат всяко топлофикационно дружество, поясни той.

От април обаче няма да се компенсират, тъй като отоплителният сезон приключвал.

По повод прогнозата на “Булгаргаз” за 39% поскъпване на газа от 1 май, министърът заяви, че формирането на цената на природния газ се случва към конкретен момент. Следствие от войната на борсите има напрежение. Точно в този период е имало ръст на фючърсите на нидерландската борса ТТF над 4 пъти. Всички компоненти в цената са се повишили много над 40%, каза Николов.

Вероятно е да има увеличение на цената, но тъй като цените на нидерландската борса в последните дни са се успокоили, то можело да бъде по-ниско.

Той отново повтори, че за март газът е поскъпнал с 3,5%, а не с 50-60%, както е на борсите в Европа, но никой не обърнал внимание на това.

По повод 30% поскъпване на газа от 1 януари, когато премиерът Кирил Петков се разсърди, Николов заяви, че на 1 януари е нямало война, имало е много малко промени в пазара, разполагало се с много механизми, нямало притеснения за доставки.

“Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” правели всичко възможно в контекста на пазарната ситуация и дългосрочните договори да се удържи ценовия удар.

Процентът увеличение, което регулаторът ще одобри е на база на заявление от “Булгаргаз”, внесено на 1 април. В последните дни има успокоение на цената. Преди войната цените бяха 80, в момента са 135 евро, заяви още той.

“Няма промяна на цената на парното, тъй като е време, в която е в сила мораториумът. В следващия период ще разглеждаме с вицепремиера Василев ситуацията за всяка топлофикация и ще се търси възможност за компенсации на битовите потребители за следващия отоплителен сезон”, каза той. Не се предвиждат обаче компенсации за бизнеса, тъй като цената на природния газ у нас е по-ниска от всяка друга държава, така че индустрията е конкурентоспособна.

Той припомни, че България е с дългосрочни договори и с единствено хранилище в региона. До края на април ще продължи сезонът на добив на газ от хранилището в Чирен, като обикновено той приключва през март и сега е удължен с месец.

Консумацията на природен газ у нас не е толкова висока и доставките могат да се случат и без “Газпром експорт”. Естествено ще отнеме време и ще има други цени, уточни Николов. Той заяви още, че се преговаря с колегите от Азербайджан, имало достатъчно свободни капацитети на терминали за втечнен газ и в Гърция, и в Турция. А ако цената на газа е прекалено висока ще се намери начин за компенсации.

В момента не текат преговори с “Газпром”. Да се водят преговори с държава, която е във война не е най-разумното нещо. Преговори ще започнат, ако въобще започнат, в началото на втората половина на текущата година и това би станало, ако няма война, военен конфликт в Украйна. В случай на преговори по време на война цената би имала компонент, който не е пазарен, смята министърът. Той заяви още, че България е една от най-независимите държави от гледна точка на доставка на горива.

Няма причина да се променят цените на тока след падане на мораториума, смята министърът.

Similar Posts