| | | |

Лех Валенса: Владимир Путин е бандит и трябва да бъде третиран така

Всъщност Путин е един бандит. Последните неща, които направи, са действия на бандит и трябва да бъде третиран така и никой не бива да говори сериозно с него. Това каза пред Нова тв бившият полски президент и лидер на “Солидарност” Лех Валенса.

“Ако сме солидарни, Путин ще бъде принуден мирно да реши проблема. Трябва да покажем, че той няма шансове, ако използваме неговите методи. Ние играем различни игри”, добави Валенса.

Според него причината за войната е сблъсъкът на два стила – средновековният, когато въпросите се решават с танкове, и другият – на дипломацията.

“Какви са целите на Путин? Според стария стил – да изгради наново Съветския съюз. Ние обаче сме в нова епоха. Не можем да допрем до главата на човек пистолет и да му кажем, че ако не изрови ров, ще го убием. Във времето на компютри трябва да действаме по друг стил”, каза още бившият полски президент.

Той добави, че е срещал Путин на погребението на Борис Елцин и говорили кратко.

“Днес бих му казал така. Бих ударил по масата и да му кажа, че ако ние използваме методите му, нищо няма да остане от него. Тогава, когато Путин се опитваше да поддържа единството на Русия, тогава го разбирах, но не допусках, че ще напада жени и деца. Трябва някой от НАТО да тропне по масата и да каже, че ако е използваме методите му, него няма да го има”, добави Валенса.

Според него трябва да говори за истинския облик на Путин и да се покаже пътя, по който той води Русия. Методите му на борба били такива, че нямало да доведат до победа.

“Русия е една красива страна, но борбата трябва да е с други методи, трябва да принудим Путин всички заедно, добави Валенса. – Вървим в добра посока и Путин трябва да бъде върнат в правия път. Ако имах втори мандат, бих предложил Полша да влезе в ЕС заедно с Украйна и Беларус, но нямам втори мандат и не бива да се говори за това, защото такива велики неща, не се говорят, а се правят.”


Лех Валенса е полски политик, един от първите синдикалисти и активисти за човешки права в Полша. Той е съосновател на “Солидарност” – първия независим синдикат в Съветския блок. Носител е на Нобелова награда за мир за 1983 година. Президент е на Полша От 1990 до 1995 г.

Similar Posts