| | |

Петков за покачващата се цена на газа: Нямам вълшебна пръчка да я намаля

„Вижте какво се случва на световния пазар. Вчера цената беше 114 евро на мегаватчас. Нямаме българска газ, а можем само да купуваме. Това, че сме се отказали от евтин газ от Азербайджан е грешка”, каза Кирил Петков пред журналисти след среща с бизнеса в Тех парка в София.

„Никой не е луд, когато вече са му дали възможността да не продава евтина газ, изведнъж да каже – въпреки че се отказахте, ние искаме да ви помогнем. Ми не! Хората си правят търговията както смятат. Ние сме били глупавите да се откажем от тази възможност. Ако сега не се бяхме отказали от азерския газ, щяхме да имаме по-различен микс”, обясни премиерът.

Петков каза, че проблемът е липсата на българска газ.

„Купуваш си на цената на световните пазари – там няма магия. Вчера говорих с бизнеса, този пореден шок да им даде възможност да оцеляват и да се движат напред. Кои са причините нива на газа, които ако допуснем ще направим систематичен риск за икономиката? Ние сме част от световния пазар. Аз нямам вълшебна пръчка да намаля цената на газа. Ако имаме в България, да го мислим, но нямаме”, обясни премиерът.

„Ние сме в една лодка с бизнеса. Трябва заедно да мислим, за да са работещи решенията – в работни групи”, заключи Петков.

Similar Posts