| | |

Зеленски: Следователи от съда в Хага са в Украйна, събират доказателства срещу Русия

Русия я очаква международен трибунал. Тя ще отговаря за всеки акт на тероризъм срещу Украйна. В страната ни вече работи следствена група на Международния наказателен съд в Хага, който заедно с украинските правоохранителни органи събират доказателства за извършени военни престъпления от руските служещи. Това заяви в поредно видеообръщение в официалния си канал в Телеграм президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По думите му, руската армия е нанесла стотици пъти по-големи разрушения на територията на Украйна, отколкото в Донбас през последните 8 години.

“Но най-много пострада именно Донбас, както и пограничните райони в източна и южна Украйна, които пропагандаторите обявиха за руски градове. Но Русия търпи големи загуби – над 14 000 жертви”, добави Зеленски.

Той припомни, че когато преди 8 години Русия окупира Крим, светът не е реагирал.

“Ако го беше направил, сега нямаше да има война в Украйна. Цялото това зло се роди с окупацията на Крим. Затова всяка сутрин в 9 часа в цялата страна ще има минута мълчание, за да си спомним за украинците, отдали живота си за родината”, каза още президентът.

Междувременно съветникът му Михайло Подоляк написа в Туитър, че въоръжените сили на Украйна започват контраофанзива срещу руските сили в “няколко оперативни области”.

“Какво се случва в момента: Първо, контраофанзива на Военновъздушните сили на Украйна в няколко оперативни района. Това коренно променя рзположението на страните”, посочва Подоляк, но без да дава повече подробности.

“Второ, руски журналисти започват да напускат телевизионни канали. Трето, лидерите на Руската федерация се опитват да намерят съюзници, чиито войници да бъдат готови да умрат по украинските полета”, каза още президентският съветник, който е и един от украинските преговарящи.

Similar Posts