| | | |

Ива Николова: Брифингът на Петков и Кьовеши – изключени микрофони и уговорени въпроси на кироугодни медии

След трескаво пътуване и още по-трескаво очакване в Министерският съвет главният европейски прокурор Лаура Кьовеши се срещна с Кирил Петков и уж си поговори с българските медии.

Въпреки че този път Представителството на Европейската комисия не можа да пресее журналистите и въпросите, разговора с родните медии пак беше предварително уговорен.

Защото пресявката я направиха самите журналисти. Угодните на властта, разбира се. За да не ги обиждаме директно, ще се възползваме от придобилата популярност руска дума покрай българската позиция за войната в Украйна “прихвостень”, която у нас кой знае защо се превежда като “подлога”. Тъй че да не ни се обиждат – не означава това.

Направиха го предварително, уговаряйки се само помежду си, без дори от кумова срама да попитат останалите си колеги дали някой от тях не би искал да зададе поне един от двата въпроса, които според правителствения пресцентър Кьовеши е допуснала да й бъдат зададени.

Подчертаваме – според правителствения пресцентър. Същият пресцентър, който разпространи новината, че американският вицепрезидент Камала Харис е благодарила на българския премиер Кирил Петков за отношението ни към украинските бежанци. Макар да се оказа нещо съвсем друго, а какво е то, ще проличи окончателно след посещението на американския военен министър Лойт Остин у нас тази седмица.

Така че вяра на правителствения пресцентър не може да се има, като се вземе предвид и снимката на Петков с американския държавен секретар Антъни Блинкин, от която бе изрязан северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. Не, че на самия Просто Киро може да се има след разкритите му лъжи за българския План за възстановяване и развитие, за който Урсула фон дер Лайен му казала да “туитне”, че се движим “с перфектна скорост” и тези дни тя ще го одобри. А пък сетне се оказа, че ЕК отлага гледането му с още един месец.

Просто на тия хора не може да им се вярва и толкоз. Та затова се налага кироугодните медии да редят мача с въпросите към Кьовеши предварително сред целувките и прегръдките на шефката на пресцентъра Александра Тренкова с тях.

И за да няма грам съмнение, че мачът с въпросите е реден, Кьовеши обявява, че правителството ще е “контактната точка” с европейската прокуратура, първият уговорен въпрос, оповестен от Иво Ниикодимов от БНТ предварително, е именно за “контактната точка”.

Вторият е на една дама от другата вече свръх кироугодната Нова телевизия и той направо разцепи мрака на неинформираността. Колко реден е и този въпрос, преценете сами: Кьовеши казва, че е получила “рекорден брой сигнали от България”, а момата от Нова пита: колко сигнала и за какво е получила европейската прокуратура.

Само настойчивостта на непредвидените в благия сценарий Илияна Беновска и репортерът на ПИК Ива Николова, който извести Кьовеши, че в условията на победилата свобода на словото микрофоните в залата са изключени, двете получиха възможността да зададат по един въпрос.

Впрочем самата Кьовеши като че ли имаше готовност и желание да отговаря на още въпроси. Но правителственият пресцентър явно нямаше.

Така че останаха още много – и написани, и ненаписани въпроси, които ПИК зададе на Лаура Кьовеши още вчера. Затова сега ще ги повторим с надеждата, че по време на утрешните й изявления ще чуем по-конкретните й отговори. Най-малкото защото този за Сотир Цацаров го премълча:

-Какво налага спешното посещение на г-жа Кьовеши в България?

Защо то не е обявено в сайта на Европейската прокуратура?

Каква е причината посещението на г-жа Кьовеши да бъде обявено от Кирил Петков, а преди това от Надежда Йорданова, а не от самата Европейска прокуратура?

Защо е толкова наложителна тази среща в България и няма ли възможност тя да се проведе в Брюксел, където българският премиер често е на официални посещения?

В кои други държави г-жа Кьовеши е била на такива посещения и какви разговори е водила с премиерите им?

Допустим ли е политически натиск от изпълнителната и законодателната власт върху българската и Европейската прокуратура в лицето на делегираните европрокурори, към който се присъединява и българският европейски прокурор?

Запозната ли е г-жа Кьовеши с факта, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, призван да се бори с корупцията, подаде оставка под натиска именно на представителите на олигархичните кръгове и техните протежета в изпълнителната и законодателната власт, някои от които са със запорирано имущество точно от тази комисия?

Как оценява г-жа Кьовеши желанието на представителите на олигархичните кръгове в изпълнителната и законодателната власт да закрият Специализирания съд и Специализираната прокуратура в България, създадени по искане на Европейската комисия, чиито клиенти са именно хора от същите олигархични кръгове?

Могат ли медийни публикации да служат като доказателствен материал в наказателно производство?

Наясно ли е г-жа Кьовеши, че при организирането на нейните пресконференции в България, до тях са допускани само определени журналисти, приближени на олигархичните кръгове, като по този начин е налагана груба цензура от страна на Представителството на Европейската комисия в България, за което тя е сигнализирана?

Ива Николова/ ПИК

Similar Posts