| | |

Скандал в НС: Отхвърлиха предложението на ГЕРБ за изслушване на Петков относно мерките за овладяване на ценовата криза

Парламентът ще изслуша председателя на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет относно състоянието на кризисните центрове и готовността за предоставяне на експертна и преводаческа помощ. Това решиха депутатите с приемането на програмата на Народното събрание за тази седмица в началото на днешното пленарно заседание.

В дневния ред, по предложение на ГЕРБ-СДС, е предвидено и изслушване на ръководителя на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев относно мерките на правителството, свързани с бежанската вълна. В четвъртък е включено и изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев относно реформите за отпускане, изплащане, ремонт и контрола за предоставянето на помощни средства и приспособления за нуждите на хората с увреждания.

Не беше прието предложението на ГЕРБ-СДС за изслушване на премиера Кирил Петков относно мерките за овладяване на ценовата криза.

Парламентът обсъжда и проекторешение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), изслушване и избор от Народното събрание (НС). Точката беше включена в програмата на Народното събрание по предложение на “Има такъв народ”.

Първоначално със 101 гласа “за”, 32 “против” и 62 “въздържал се” депутатите включиха в програмата процедурните правила за избор на управител на БНБ, но след това беше поискано прегласуване, което впоследствие беше отменено заради липса на кворум.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че отново сме свидетели на прецедент в пленарната зала. В 9:15 часа вече НС няма кворум и то защото мнозинството на “Продължаваме Промяната” не се регистрира – нещо, за което месеци наред твърдяхте, че е прийом на опозицията, посочи тя. Защо се случи това, попита тя и си отговори – защото вероятно на коалиционен съвет управляващите не са се разбрали как да заменят изискванията с много по-ниски за управител на БНБ.

ГЕРБ-СДС настоя процедурните правила, както беше предложено, да бъдат обсъдени, защото Народното събрание е органът, който трябва да вземе едно такова важно решение. Влязохте в супер странна хипотеза едно прието вече решение да бъде прегласувано, което е недопустимо, посочи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Ако считате, че при второто гласуване няма кворум, може да поискате трето гласуване, както не веднъж сте правили, когато очаквате друг резултат, или да прекратите заседанието на НС, обърна се тя към председателя на парламента.

Щом никой не е оспорвал кворума и има 62 гласа, решението е прието, заключи председателят на ПГ “Има такъв народ” Тошко Йорданов, цитирайки колежката си и бивш председател на 45-то и 46-то НС Ива Митева.

При първото гласуване има валидна воля и на това основание точката е приета, обяви председателят на парламента Никола Минчев и уточни, че е отменил прегласуването.

Similar Posts