| | |

На първо четене: „Българските пощи“ минават в ресора на вицепремиера Калина Константинова

„Българските пощи“ минават в ресора на вицепремиера Калина Константинова, решиха депутатите на първо четене на Закона за пощенските услуги.

Идеята е да няма конфликт на интереси при транспортния министър, който остави бизнес за 1 млрд. лева, за да поеме поста. Затова Българските пощи се вадят от ресора на министър Николай Събев и се дават на вицепремиера Константинова. Така по същество „Български пощи“ от се прехвърлят към МС. От ДПС посочиха, че няма да подкрепят промените.

Депутатът Халил Летифов разкритикува предложението и коментира от трибуната, че то се прави с цел да се обслужи министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„Разбирам промяната. Ако следваме тази логика, защо не махнем и пътищата от МРРБ. Защо да не махнем и БДЖ от транспортното министерство? Ние няма да подкрепим законопроекта. Ако г-н Събев не е подходящ за това министерство по-добре да махнем него, а не „Български пощи“ от Министерството на съобщенията“, изтъкна и Никола Димитров от „Възраждане“. Колегата му Цончо Ганев също обяви, че е против.

„Вие не давате аргументи защо го променяте. Както в КЕВР – махнахте двама човека, за да намалим разходите. И сега местите нещо към вицепремиер, който не прави нищо по цял ден“, категоричен е Ганев.

Думата взе и Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Цялата идея да законопроекта е да се избегне конфликта на интереси на Николай Събев. Обяснете ми сега обаче как ще се избегне търговията с влияние“, попита народният представител от ГЕРБ.

Сериозна критика на промените направи и колегата му Радомир Чолаков. „Иманентен интерес на всеки частен бизнес е да елиминира конкуренцията от държавата. Няма бизнесмен в сферата на пощите, който да не иска „Български пощи“ да бъдат ликвидирани. Извеждайки пощите от МТС, а министър Събев има личен интерес пощите да бъдат ликвидирани, и слагайки ги към МС, то това е само слагане на смокинов лист. Г-н Събев е добър мениджър и ако политиката по пощите остане при него, ние можем да разчитаме, че той има знанията да управлява, но ще има и срама да не ликвидира „Български пощи“, което е неговият личен интерес. Обмислете това предложение“, призова Чолаков. Той попита дали не е по-добре да се знае, че министър Събев е в конфликт на интереси, отколкото да се създава илюзията, че няма конфликт на интереси.

„Залагаме мини, които ще почнат да горят“, предупреди Чолаков. Той беше категоричен, че пощите изграждат държавата.

Със 119 гласа „За” и 90 – против депутатите одобриха прехвърлянето на  „Български пощи“ към ресора на вицепремиера Калина Константинова.

Similar Posts