| | | |

Не е Кьовеши, а компоти…. или историята на една манипулация


НЕ Е КЬОВЕШИ, А КОМПОТИ …

или
историята на една манипулация

На 17 март 2022 г. в 21 часа и 12 минути пресцентърът на МВР разпространи по мейл до българските медии официално съобщение, озаглавено „Мащабна операция на ГД „Национална полиция“. В съобщението пише следното:

“В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават.” В това съобщение на МВР, което по-късно е свалено от официалната интернет-страница на министерството, няма нито една вярна дума. Може би, с изключение само на последното изречение.

ЛЪЖА №1: В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

„Мащабната операция“ (доколкото арестът на лидера на опозицията е мащабна операция) няма нищо общо с Европейската прокуратура. „Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, обяви днес Софийската градска прокуратура (СГП).

Последва и признание на самото МВР за лъжата със замесването на Европейската прокуратура:

“При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. След извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура.”

ЛЪЖА №2: Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Напомням, че това прессъобщение е разпространено в 21 часа и 12 минути. Към този час и минута НИТО ЕДИН ЧОВЕК от споменатите не е задържан. Днес СГП обяви точните часове на задържане:

Лидерът на опозицията Бойко Борисов е задържан в 21 часа и 40 минути на 17 март. Или 28 минути, СЛЕД като пресцентърът на МВР е съобщил за неговото задържане.

Бившият министър на финансите Владислав Горанов е задържан в 23 часа и 13 минути на 17 март или 2 часа и 1 минута, СЛЕД като пресцентърът на МВР е съобщил за неговото задържане.

Медийният съветник на лидера на опозицията Севделина Арнаудова е задържана в 2 часа на 18 март или 4 часа и 48 минути, СЛЕД като пресцентърът на МВР е съобщил за нейното задържане.

Председателят на бюджетната комисия в 44-ото Народно събрание Менда Стоянова ИЗОБЩО НЕ Е ЗАДЪРЖАНА, СЛЕД като пресцентърът на МВР е съобщил за нейното задържане.

Грубо нарушение на правилата за работа в МВР със средствата за масова информация е изброяването на всички задържани с техните имена. Добрите практики на пресцентъра на МВР предполагат в официалните съобщения за медиите да се оповестяват единствено инициалите на задържаните лица, доколкото тяхната вина следва да бъде доказана в справедлив процес в българския съд.

Като народен представител и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред настоявам политическото ръководство на МВР да даде ясни и категорични отговори на следните въпроси:

Кой носи конкретната отговорност за съставянето на съобщение за медиите, съдържащо изцяло неверни факти и обстоятелства, свързани с конкретно досъдебно производство?

Кой в ГДНП и МВР е одобрил и разпоредил разпращането на съобщение за медиите, което съдържа изцяло неверни факти и обстоятелства, свързани с конкретно досъдебно производство?

Кой и как ще поеме политическа отговорност за изпращането до българските медии на съобщение, което съдържа изцяло неверни факти и обстоятелства, свързани с конкретно досъдебно производство?

Уведомена ли е предварително пресслужбата на Министерския съвет за съобщението на МВР, разпратено до българските медии и съдържащо изцяло неверни факти и обстоятелства, свързани с конкретно досъдебно производство?

Similar Posts