| | |

Асен Василев призна какво ще дадем на американците и проговори за ареста на Борисов

“Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО.

Представете си, че има атака върху Полша, активира се Пета клауза на НАТО, това е ужасно, но има директен конфликт НАТО – Русия, ние сме автоматично във война, тогава вече се предоставят на всички съюзници, надявам се никога не се стига до такъв сценарий”.
Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш:

“Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще мине. В тази ситуация трябва да сме сигурни, че сме част от голяма сграда, през която колкото и да е голям, няма да може да мине. Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента… Българският интерес е изключително ясен, той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява”.

Василев допълни, че България вече прави няколко неща като хуманитарна помощ, санкции:

“България трябва да заяви много ясно, че в тази братоубийствена война между два славянски народа има един народ, който е нападнат, и един народ, който го е нападнал”.

Той посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото.

Изгонването вчера на 10 руски дипломати е инициатива на цяла Европа, подчерта вицепремиерът и отрече да има връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че “това е провал на прокуратурата, а не на правителството”.

“Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства… Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната.

Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно.

МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация”.

Вицепремиерът е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.
“Г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем”.
Финансовият министър подчерта, че в настоящата ситуация преговори с “Газпром” няма да има:

“Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия.

Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи”.

Similar Posts