| |

Карадайъ: Преди половин век случайни хора не знаеха какво правят в държавата, днес също

“Тогава имаше едни случайни хора и не знаеха какво да правят в държавата и застанаха срещу своя народ, днес пак имаме едни случайни хора”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ в доспатското село Барутин по повод 50-годишнината от насилствената смяна на имената в Родопите.

Според лидера на ДПС днес пак има нужда от борба за права и свободи.

“Видяхме едни грозни процеси 21-ва година на 21-ви век, миналата година, по време на изборите. Пак опит за потъпкване на честта и достойнството. И по време на изборите, когато виждахме възрастни хора от уязвимите групи казваха: в нашия дом не е влизала милиция от смяната на имената и сега влиза. Грозни събития в демократична, европейска, натовска България. Ние ще ги пресечем тези процеси! Имаме силна парламентарна група със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата Родина. Заедно ще го направим”, обяви Карадъйъ.

“Тази година е по-особена, 50 години от онези грозни събития. И след 50 години ние пак сме тук и пак говорим за права и свободи, за шизофренията в българската политика. Защото отиват в Брюксел гласуват един резолюции и директиви, едни закони за Европа, и идват в България и гласуват точно обратното в българските закони, когато става въпрос за различните за другите, малцинствата. И много добре го казват колегите пред мен, да виждаме и от нашите ги има в другите партии и се чувстват уж комфортно, но отстояват ли своята идентичност.

И какви закони гласуват, един пример. В Брюксел гласуват резолюция за защита на езиковото многообразие в цяла Европа. Идват в България и гласуват закон за забрана за ползване на езиците.

В Брюксел приемат директиви за защита на малцинствените езици и директивата за майчините езици, в целия Европейски съюз преводът е майчин език, само в България е базов език. За да не изучаваме други езици – основно турския да не изучаваме в училище. Това не е истинска демокрация. И същите тези хора говорят за заедност. Много ми е интересно как дефинират понятието заедност”, обяви лидерът на ДПС.

Той подчерта, че случилото се по време на Възродителния процес все още не намира място в учебниците по история.

„Но ние я помним, знаем, и ще я предаваме на бъдещите поколения, за да помним урока на разединението, за да бъдат и нашите младежи единни, да знаят цената на демокрацията и да защитават демокрацията, своята идентичност, да живеят с чест и достойнство в нашата България. Затова ще бъдем тук и ще бъдем заедно”, каза той.

На митинга присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, народни представители и кметове на общини и кметства от ДПС, както и много граждани. Те поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите по време на трагичните събитията от 1972 година, когато селото дава две жертви, а шестима души са ранени.

Similar Posts