| | | |

Сериозна опасност: Русия манипулирала GPS на полети, включително и над България

Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система за навигация GPS по време на големи военни маневри над Финландия.

Агенцията за сигурност на полетите в Европа (EASA) обяви, че сигналът, който се използва от всички граждански полети, е ударен от Финландия, през Черно и Средиземно море, чак до Ирак. Това включва и огромна част от българското въздушно пространство, пише Daily Mail.

Прекъсванията на Глобалните сателитни навигационни системи (GNSS), които включват GPS, са предизвикани от заглушаване и подпряване на сателитните сигнали.

“Това се случва около зоните на конфликта в Украйна и на други места”, се казва в съобщение на EASA.

Най-сериозните проблеми са около руския анклав в Калининград, Балтийско море, Източна Финландия, Черно море, Източно Средиземно море и Северен Ирак.

“Ефектите са засечени от много самолети на различен етап от полета. Това е довело до пренасрочване, дори промяна на дестинацията и невъзможност да се направи безопасно кацане”, се допълва в съобщението, цитирано от “24 часа”.

Към момента обаче няма причина да се спират полети. EASA са поискали от всички свои контрагенти да докладват анормално поведение на системата GPS и предупреждава, че може да се наложи да се използва друга навигация, ако проблемите със сателитите продължат.

Русия може и без GPS

Междувременно ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че САЩ може да прекъснат Русия от GPS.

В случай на прекъсване на връзката от американската навигационна система тя може да бъде заменена от руската система ГЛОНАСС, тъй като всеки смартфон е свързан към нея, заяви в събота ръководителят на Роскосмос по време на посещение в ракетно-космическия център “Прогрес”, цитиран от РИА Новости.

“Наистина няма да има проблеми с прехода към вътрешно развитие”, казва Таймур Двидар, водещ експерт по информационни и навигационни технологии:

“Това по никакъв начин няма да ни засегне, тъй като през последните десет години всички устройства – мобилни телефони, табла, които са в автомобилите, освен GPS приемника, имат и ГЛОНАСС приемник, някои все още имат Baidu приемник китайски, така че позициониране, маршрути, ние можем да изградим. Слава Богу, през годините се сдобихме с оборудване, което е оборудвано с ГЛОНАСС приемници. Ако интернет изчезне, тогава можете да се страхувате, но не и GPS, ние имаме собствена групировка, тя покрива нас, цялата ни територия, така че няма да има проблеми.”

Според Денис Кусков, главен изпълнителен директор на аналитичната агенция Telecom Daily, отказът от използване на американската GPS система е оправдан от гледна точка на безопасността. Държавите при желание могат да използват навигацията си, за да изкривят координатите на определени обекти, казва Денис Кусков:

“Неприятно е, но като съвкупност от други неща е по-малкото зло. Грубо казано, по едно време преминахме към ГЛОНАСС, като се подсигурихме повече от гледна точка на държавната сигурност, защото потребителите използваха GPS повече в смартфоните си. Но за военни цели използването на GPS сега би било много неизгодно, защото ще бъдем напълно зависими от американците. Имаме сектори, в които представляваме нула, това е продажба на оборудване, лаптопи, компютри, процесори и по принцип имаме нула там или дори минус. В този контекст присъствието на ГЛОНАСС е нормално, така че смятам, че Русия определено няма да се окаже в проблемна ситуация от напускането на GPS. Деактивирането на Русия от GPS само ще усложни международния транспорт, смятат експерти.

За да може руската ГЛОНАСС навигация да работи правилно в други страни, нейното използване трябва да бъде одобрено от Евразийския икономически съюз.

Similar Posts