| | |

Доц. Ангел Кунчев с важно предупреждение и последни данни за коронавируса

Коронавирусът изчезна от медийното пространство, той си е тук сред нас, но ние епидемиолозите сме малко радостни, че излязохме от светлината на прожекторите. Това, което се случва през последните няколко седмици с разхлабването на мерките, трябва да бъдем много внимателни.

Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Той посочи, че има ръст от 1.5% на новозаразените, но за момента няма драма в развитието на заболяването. Това, което ние сме отменили го отменяме след много анализи, спорове и обмисляне, но неспазването на съществуващите мерки води до повишаването на случаите. Настройката на обществото, че всичко е приключило вреди доста и за това има ръст на случаите, изтъкна здравният инспектор.

Кунчев обясни, че вирусът е тръгнал да става ендемичен. Ако продължи така, ще има един респираторен вирус, ще може да се имунизира и да се предпази, ако иска. Ендемичен вирус означава, че не засяга всички страни, а означава, че ще се появява на определени места с регулирана заболеваемост, посочи той.

Според него няма много оптимизъм за ваксинацията, но има необходимост да се вдигне процентът на ваксинираните хора. Има опасност вирусът да ни изненада и с нови варианти, като ваксините трябва да бъдат съобразени с новите варианти на коронавируса, настоя Кунчев.

Четвърта доза срещу коронавируса засега не е необходима, освен при критичните групи хора. Данните обаче засега показвали, че не е необходимо да се прилага четвърта доза. Ако вдигнем заболеваемостта и натоварване на здравната система, ще се наложи налагане на ограничителни мерки, подчерта Кунчев.

Това, което дразни Кунчев към настоящия момент е, че се вкарало прекалено много емоция, но зависело от него нямало да направи много неща, свързани с ограничителните мерки. Ангел Кунчев не вижда съществени мерки, които да е допуснала страната.

Той предвижда едно спокойно и нормално лято, ако не се променят нещата с коронавируса.

Държавата има йодни таблетки, но няма нужда от профилактика, посочи Кунчев и добаив, че йодните таблетки имат своя отрицателен ефект, ако се вземат по неправилни начин.

Similar Posts