| | |

Нинова засегната, никой не си направил труда да я уведоми за арестите

Научих от медиите за арестите. Струва ми се нередно, можеше да го обсъдим предварително. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Тя добави, че все пак разбира колегите, които са искали да запазят детайлите за по-малък кръг от хора, за да не изтече информация.

“Не бих дала оценка за доказателства, които не познавам, но имам мнения. Прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да събира доказателства. След 2 месеца трябва да каже: “Събрахме достатъчно доказателства, повдигаме обвинения на Борисов и Горанов” или “Не събрахме достатъчно доказателства, прекратяваме делото”, каза Нинова.

“Живеем в правова държава, но от нас зависи това да е така. За процесуалните нарушения трябва да се произнесе съдът. Понякога процесиалното нарушение може да е пречка за продължаване на делото”, уточни вицепремиерът.

“Чисто формално не виждам нарушения в процеса по претърсване, обиск, изземване. Няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при г-н Цветанов. Иначе право на арестуваните е да си търсят правата”, добави тя.

“Битката МВР-прокуратура вреди на чувството за справедливост. Докато те мерят кой какви доказателства е събрал, няма да има справедливост. Прокуратурата трябва да се намери по-сериозно. Можеше да си поведе процеса по събиране на доказателства. С това тупане на топката и обвинения единствено към МВР, ще продължат протестите на площада”, каза Нинова.

“Ако наистина нагласите са че не бива да въвеждаме форсмажор, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите. Ние, гледайки процеса, гледаме в перспектива. Дано след месеци като почнат да фалират фирми по тази причина, да не се сетим за този разговор със закъснение”, уточни тя.

“Много скоро ми попадна пред погледа предложението на БСП отпреди 2 г. за закона за спекулата. Тогава бе същата реакция. Всички скочиха срещу нас. Днес видях физически същите хора да обвиняват правителството, че не налага таван на цените. Дано не стане така след няколко месеца”, заяви Нинова.

“Купих си олио миналата седмица за 4.60 лв. Има няколко стъпи – да осигурим предлагане и да има достатъчно количество. да не расте търсенето за една нощ както стана с олиото и бензина. Продължавам да твърдя, че някои търговци спекулират. КЗП направихме проверки на над 400 магазини. Не може да ти е доставено олиото на 3.21 лв и да го продаваш на 6.49 лв”, добави тя.

“Да се опитваш да трупаш 100 процента печалба в момент, в който хората са изплашени и бедни. Да правиш пари на гърба на тревогите на хората, не го разбирам”, категорична бе Нинова.

“Гърция наложи таван на печалбата на фирмите. Ако ти доставят олиото на 3.21 лв и го продадеш на 6.49 лв, там ти вземат лиценза и ти закриват фирмата. Възможна мярка е това да е тук. Това се предлага в цял свят, когато си загрижен за народа си”, уточни тя.

На въпрос какво мисли за Путин, Нинова отговори: “Не давам лични оценки на лидери на държави и партии. Мога да оценявам събитията. Това, което прави Путин, е война. Това е агресия, която осъждаме. Американски войски ще подкрепят батальона ни – това бе обсъждано отдавна. Дефицитите на българския батальон да се запълнят със сили от НАТО, ние го отхвърлихме”.

“Да не се доставят оръжия. Това е директно въвличане на България във войната и ще има последици и за нас”, апелира вицепремиерът.

Запитана защо в Министерство на земеделието се сменят кадри на ГЕРБ с такива на БСП, тя отговори: “За да не се краде и за да покажем по-добро управление. Когато участваме в управлението и носим политическата отговорност, искаме да я носим с наши кадри”.

“Не ме е страх от предсрочни избори, но те ще са вредни за България. Представяте ли си сега на тези кризи да няма парламент? Нека не си играем с България в момента, нуждаем се от стабилност”, заяви Нинова.

Similar Posts