| | |

Перачката на пари Елена Йончева се надява Бойко Борисов да стигне до съда, търси Кьовеши да съдейства

“Арестът на Бойко Борисов е крачка в посока на оздравяване на държавата и вярвам, че доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени в съда. Важното е българският съд да отсъди, кое е право и кое – криво. За това настоя евродепутатът Елена Йончева в предаването “Неделя” 150 по БНР.

Това е първа стъпка и аз се надявам накрая истината да стигне до съда, надява се Йончева и добави, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая и подчерта, че Европрокуратурата има право да провежда самостоятелно разследване чрез делегираните прокурори.

“Фактът, че до момента не отрича, че разследва конкретния сигнал, е достатъчно ясен сигнал. Какви са причините ще разберем на по-късен етап, вероятно имат своите причини да не дават гласност. Компетентността обаче на финала е на българския съд. Затова е много важно Европрокуратурата да събере достатъчно доказателства, за да може съдът в България да се произнесе”, каза Йончева.

Йончева заяви категорично, че трябва да се спазва върховенството на закона, защото е много важно да няма и капка съмнение, че не се спазва законът при задържането на бивш премиер на европейска държава.

“Всичко тук, а и в Брюксел ще се наблюдава много внимателно. Социалистите и демократите в ЕП излезе с декларация по повод задържането на бившия премиер, в което се казва: “Сега очакваме правосъдието да даде светлина на всички сенчести афери през последните години, през които Борисов беше на власт. Справедливостта трябва да победи и да покаже на хората в България и в ЕС, че има нулева толерантност при злоупотреба с еврофондове”. Колегите имат също достатъчно информация, а и аз съм във връзка с Европейската прокуратура.

Надявам се съвсем скоро да получим повече информация”. Евродепутатката коментира в предаването “Неделя 150” и войната в Украйна.

“Зададох въпрос на украинския министър на отбраната Алексей Резников при изслушването му в Комисията по отбрана на ЕП. Попитах го с кого преговаря в България и на какъв етап са тези разговори. Въпросът ми беше дали искат руско въоръжение от Полша, Словакия и България. Той отговори, че не може да разкрие детайли, но е изпратил писма до министрите на отбраната на споменатите държави. Каза, че иска всякакво въоръжение, включително и танкове”, добави тя.

Елена Йончева изказа мнение, че страните от ЕС не трябва да се въоръжават Украйна, а да се положат хуманитарни и дипломатически усилия.

“Въоръжаването на Украйна само ще продължи войната, а няма да доведе до траен мир. Това е мнението на много евродепутати, макар че в този момент сме малцинство. Тези, които въоръжават Украйна, воюват с Москва, използвайки украинска територия”, каза още Йончева.

Similar Posts