| | | |

Един ден Радев трябва да отговаря защо застана на страната на Путин

След срещата на българския премиер Кирил Петков със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин стана ясно, че България няма да изпраща военна помощ – нито ПВО системи, нито малки оръжия или муниции на Украйна. Помощта остава хуманитарна.

“Твърдението, че предоставянето на оръжия ни прави страна в този конфликт е путинистка пропаганда”, обяви бившият военен министър Велизар Шаламанов пред БТВ. Той напомни, че през годините много държави са изнасяли оръжия за други воюващи страни, без да бъдат страна в конфликтите. „Един ден президентът Радев трябва да отговаря пред българското общество, защото застана на страната на Путин и отказа военна помощ на защитниците на Украйна“, смята Шаламанов.

По думите на военния експерт Калин Димитров в момента в Украйна се използват само боеприпаси, произведени в България, които са били закупени от американското правителство. Те са капка в морето, допълни експертът. Според Шаламанов скоро българският парламент ще вземе решение за предоставяне и на военна помощ за Украйна.

Велизар Шаламанов

Similar Posts