| | |

Русия привика посланика на САЩ, май ще късат дипломатически отношения

Руското външно министерство е извикало посланика на САЩ Джон Съливан, за да му каже, че забележките на американския президент Джо Байдън за руския президент Владимир Путин са довели двустранните отношения до ръба на скъсването, съобщи БТА.

“На 21 март посланикът на САЩ Джон Съливан беше извикан в Министерството на външните работи на Русия, където бе направен демарш и му беше връчена протестна нота във връзка с неотдавнашните неприемливи изявления на ръководителя на Белия дом Джо Байдън по адрес на руския президент”, се казва в изявление на министерството.

“Беше подчертано, че подобни изявления на американския президент, недостойни за държавник от такъв висок ранг, поставят руско-американските отношения на ръба на разрива. Предупредихме, че на враждебните действия, предприети срещу Русия, ще бъде даден твърд и решителен отпор”, заявиха от министерството.

Отбелязва се също, че при обсъждането на актуални двустранни въпроси на посланика е бил „поставен остро въпросът за осигуряване на нормални условия за работа на руските дипломатически представителства в САЩ, включително гаранции за тяхното безпроблемно функциониране”.

На 17 март в свое изявление американският президент Джо Байдън нарече руския си колега “кръвожаден диктатор и чист главорез, който води неморална война срещу народа на Украйна”. Ден по-рано, в отговор на сходен журналистически въпрос американският президент заяви, че смята Путин за “военнопрестъпник”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че тези изявления на Байдън са неприемлива и непростима реторика.

Similar Posts