| | |

Конституционалист: Нищо не беше изпипано в акцията срещу Борисов и се действа като башибозук

„Нищо не беше изпипано и се действа като башибозук“. Това каза конституционалистът Борислав Цеков пред БНТ за ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия директор на ПР отдела на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Той обясни, че повтарянето на следствените действия в разпита на премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков и финансовия министър Асен Василев, е опит на прокуратурата да валидира, за да не бъде упреквана в саботаж.

Борислав Цеков посочи, че не трябва да има политически опаковки, ако властта иска да постигне нещо. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков да твърди, че няма доказателства срещу бившия премиер Бойко Борисов – тогава защо трябвало да има трима арестувани? В името на каква политическа цел?, недоумява конституционалистът.

По думите на Цеков акцията срещу бившия премиер Бойко Борисов е една провалена акция и когато става дума за политици, за борба с корупцията, означава ангажимент на институциите да бъдат перфектни в процедурата.

Според Цеков единствено обществото ще загуби от войната между изпълнителната и съдебната власт. Цеков не очаква случаят с ареста на Борисов да се разплете в полза на обществото. Ако слагаме персоналния фактор, а не уважението към закона и спазването на процедурите, то тогава отиваме в друга посока, характерна за Третия свят, каза още конституционалистът.

От своя страна адвокат Александър Кашъмов запита дали през 90-те години, ако бил арестуван и задържан лидер на голяма опозиционна партия обществото дали щяло спокойно да приеме всичко това? Ние трябва да имаме представа, че един подобен знак в едно демократично общество, трябва много сериозно да се замислят институциите, когато се предприемат подобни действия. Те могат да компрометират самата идея за демокрацията, изтъкна Александър Кашъмов.

Similar Posts