| | | |

Обновено: Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за длъжностно престъпление, това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите на излизане от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в която бе изслушан.

По негови думи производството е образувано много скоростно след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на “Инса Ойл”.

Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението “да се образува досъдебно производство”, като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков.

“Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор – или си е счупил краката, или ги е навехнал да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Разбира се, много скоростно е станало това по един сигнал на „Инса Ойл“ и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал едно писмо, един сигнал до главния прокурор. Той е разпоредил веднага на Паличева, която е изпратила на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал. Тоест Паличева не е оставила възможности на прокурора, на когото е изпратила този сигнал от Самуилов да прецени има ли данни или няма данни, за да образува производството”, заяви Рашков.

“Така е бързано, че е написано – съобщение от органите на МВР. А такова нещо и такова съобщение от МВР не е изпращано на прокуратурата”, допълни още той.

“Инса Ойл” е основана през 2001 г. и е една от водещите компании за производство и търговия на петролни продукти в България. Фирмата разполага със собствена производствена база. Над 200 фирми в България са клиенти на „Инса Ойл”. Компанията изнася свои продукти в Румъния, Гърция, Сърбия и Косово и търгува със средно над 150 000 тона нефтопродукти годишно. „Инса Ойл” разполага със собствен петролен танкер, 34 автомобилни цистерни и 35 ж.п. цистерни.

Очаквайте още подробности.

Similar Posts