| | |

Какво става? Руският военен министър и шефът на Генщаба изчезнаха безследно

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов изчезнаха от публичното пространство от 11 март, което беше забелязано от журналисти от независими руски медии.

Според източник от главната квартира на НАТО в Брюксел се обсъжда, че Герасимов вероятно е под домашен арест и се чака удобен момент това да се обяви. В обкръжението на Шойгу се говори, че той не е добре – има проблеми със сърцето, съобщи независимата медия “Агентство”, като се позовава на познат на министъра.

“Агентство”, е известна с разследванията си близкия кръг на Путин. Все още няма официални коментари от руското Министерството на отбраната и говорителя на Путин Дмитрий Песков, които са потърсени от изданието.

Шойгу за последен път е видян на 11 март по време на връчването на държавни награди на военни, участвали в руската инвазия в Украйна. Тогава е и срещата му с британския министър на отбраната Бен Уолъс.

“Агентство” припомня, че до 11 март Шойгу е бил в новините почти всеки ден. На 18 март името му е споменато в сайта на Кремъл, в което се казва, че Владимир Путин е обсъдил с постоянните членове на Съвета за сигурност “хода на специалната операция в Украйна”, но без видео или снимки от срещата.

На същия ден, сайта на държавният Първи канал излъчва репортаж за Шойгу, който връчва награди, но видеото е от 11 март.

Последната новина за Герасимов също е от 11 март, когато се появи информация за разговорите му с началника на турския генерален щаб Яшар Гюлер.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че Анатолий Чубайс, опитен руски реформатор, е напуснал поста си като специален представител на президента Владимир Путин за връзките с международни организации. Според непотвърдена информация той дори е напуснал Русия и не възнамерява да се връща в страна.

Similar Posts