| | |

Митрофанова агресивно: Идва енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник

Доброволният отказ от руските доставки на нефт и газ, готвен от европейските политици ще доведе до енергийна катастрофа. След нея ще споменават днешната ценова криза като празник. Това заяви в редовния си брифинг посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова. Той бе публикуван във видеоформат в официалната страница на посолството във Фейсбук.

“Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките”, предупреждава посланичката.

Тя категорично отхвърля всякакви теории, че Москва цели отприщване на “газова война”.

“Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според контрактите в пълен обем. С оглед на безотговорната финансова политика на страните, сделките с руското “синьо гориво” сега ще се извършват в рубли. Новият ред на разплащанията се отнася до страните, влизащи в списъка на неприятелските за Русия държави, включително до България”, подчерта още Митрофанова.

Посланичката отделя и специално внимание върху поредното изгонване на руски дипломати от българското правителство.

“Броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата”, неприятно изумява с мащаба си. Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме не иначе като ясно обозначеното намерение на официална София да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция”, посочва още представителката на Москва в София.

Митрофанова говори и за войната в Украйна, а действията в Мариупол окачествява като “освобождаване на града”.

“Спецоперацията се провежда с успех, в строго съответствие с предварително утвърдените планове. Нелесно върви освобождението на Мариупол. Националистическият батальон “Азов”, който се разположи тук, не дава възможност на желаещи да напуснат града по хуманитарни коридори, разстрелва тези, които се опитват да се измъкнат самостоятелно. Главорезите фактически се скриват зад хората като зад “жив щит”, гласят още думите на Елеонора Митрофанова.

Similar Posts