| | | |

Британски експерт: Падането на Одеса е военна и икономическа заплаха за България

Одеса остава една от основните цели на руската армия, което може да навреди на България и във военно отношение, и икономически. Това заяви в интервю за БНР д-р Дебора Сандърс, преподавател по военно дело в лондонския King’s College.

По думите ѝ офанзивата на множество направления в първите 30 дни на войната се е оказала непосилна задача за руската армия. Загубите от над 5000 убити и ранени, за които признаха в Москва, са навярно доста по-големи, посочва преподавателят.

“Ако погледнем на Азовско море, то е пределно ясно желанието на Русия за сухопътен мост към Крим. Това означава поемане на контрол върху цялото Азовско море, което бе целта минимум след нахлуването в Украйна. Руските войски превзеха пристанището Бердянск, но срещат отпор в Мариупол. Интересно е, че руската групировка от Крим настъпи не само на изток, но и на запад. И точно западната кампания е тази, която поражда загриженост за страните от цялата акватория, включително България. И докато руските сили са затънали в кампанията си на север и обкръжаването на Киев, то те имат малко повече успех на Запад с напредването си към Одеса. Изглежда, че основната им цел е да установят контрол над Одеса”, коментира Сандърс.

Според експерта за Русия е важно да покаже, че може да докара конфликта до границите на НАТО.

“Задържането на Одеса ще бъде много трудно за руснаците, защото това е голям град. Това, което видяхме в Ирак, е, че превземането на градовете не е същото като контролирането им. Всеки опит за контрол над Одеса без съмнение ще срещне въоръжена съпротива от украинците. По отношение на това как тези събития ще се отразят на България, мисля, че си струва да кажем, че превземането на Одеса ще бъде заплаха за всички черноморски държави”, категорична е британката и добавя:

“То ще засили руското господство в Черно море. Русия вече упражнява сериозно влияние чрез контрола си върху Крим и укрепването на базите си там след анексирането на полуострова през 2014 година. Разширение на това влияние на запад би трябвало да тревожи България и Румъния. То ще направи западната част от Черно море, и на практика цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп. А има много сведения, макар и само от украинска страна, че Русия е минирала трасето от Босфора до Одеса, което затруднява търговския трафик. Една от моите тревоги е, че това ще има ефект за търговския поток до големи пристанища като Варна и румънската Констанца. Черно море се превръща във военна зона и морските застраховки поскъпват, което означава, че цената на стоките за България и Румъния ще се повишат, защото няма друга алтернатива, ако искате да доставяте стоки през Черно море.”

Сандърс е категорична, че превземането на Одеса ще е тежък психологически удар и край на украинския флот.

“Това може да бъде урок за някои държави, включително България, които имат малки флоти, защото те ще имат много ограничена роля в една конвенционална битка, така че главната роля ще е на сухопътните сили, които ще обстрелват и поразяват морски цели”, каза още ученият.

Similar Posts