| | |

Вече не е тайна как ще се казва партията на Стефан Янев и на коя дата ще бъде учредена

16 април, денят на приемането на Търновската конституция през 1879 г., е бил обмислян като най-подходящ за първа копка на партийното строителство от Стефан Янев, съобщава.

Датата посочват депутати от управляващото мнозинство, които от две седмици коментират усилено бъдещия политически проект на бившия служебен премиер, който бе сменен като военен министър от Кирил Петков.

Неочаквано в петък се появи учредителен протокол на неизвестна партия “Развитие” и думите в нея, че “ще работи за неутрална и миролюбива външна политика”, засилиха възбудата на феновете на генерала.

Те дори стигат до детайли, които пораждат повече въпроси, отколкото да потвърждават, че зад “Развитие” наистина стои бившият секретар на президента Румен Радев. И дори поставят 11 от 25 депутати на Слави Трифонов в списъка на първите членове на партията на Янев. Така той веднага щял да има своя парламентарна група “Има такъв народ” пък оставали сред коалиционните партньори на “Продължаваме промяната”, тъй като в правителството те имат едни от най-ресурсните министерства – енергетиката, строителството и спорта.

Посочваха се дори имена от ИТН, които ще преминат при Янев – организационната секретарка Виктория Василева и шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански, които обаче отрекоха информацията. Споменаваше се и името на клетъчния биолог, който е чест гост в тв 7/8, Йордан Бъчваров.

Според учредителната декларация на “Развитие” тя ще работи за промяна в изборното законодателство, която да гарантира представителство на гражданите във властта, промяна в правосъдната система, задължително средно образование, безплатно здравеопазване и законодателни промени, стимулиращи държавните и частните инвестиции.

Според неофициалните разговори между депутати от властта бившият служебен премиер събира в събота учредителите на театрално място в София.

Името “Развитие” бе свързано и с изказвания на Янев, в които той набляга на тази дума. И се припомняше, че преди обявяването на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев в продължение на месец използваха израза в публичното си говорене, пише Фактор

Similar Posts