| | |

Основното лепило в коалицията е страхът от нови избори

“Кабинетът е стабилен в своята нестабилност. Не мисля, че някой има интерес от предсрочни избори. Ако някоя политическа сила предизвика такива, най-вероятно ще заплати висока политическа цена. Надали има и много кандидат-премиери, които биха искали да управляват в толкова сложна обстановка”.

Това каза политологът Калоян Велчев в интервю за ФАКТИ.

“Когато страхът от нови избори намалее, най-вероятно ще видим и официален разпад на коалицията”, смята той.

“Изборът за гуверньор на БНБ няма да се окаже препъни-камъчето, но е симптоматичен за начина на работа в коалицията”, коментира политологът.

“Напрежението между президента и изпълнителната власт е напълно явно и с потенциал да ескалира”, каза още той.

Целия разговор четете в следващите редове:

-Г-н Велчев, как оценявате първите 100 дни на правителството – успява ли ако не да изпълни предварително заявените цели, то поне да се справи с кризите?

-Още при встъпването в длъжност на новия кабинет беше ясно, че ще му се налага да оперира в много сложна ситуация и да решава редица кризи. Реалната картина се оказа дори по-тежка заради руската агресия в Украйна, която влече със себе си редица нови проблеми. На този фон в България формирахме една много сложна коалиция, която обаче се оказа единствената възможна след година, преминала изцяло под знака на парламентарни избори. В общи линии изходната позиция на кабинета Петков е много трудна. За 100 дни кабинетът няма как да се справи с кризите и да изпълни целите си, а действията на новото мнозинство са колебливи и разнопосочни. Изглежда, за премиера Петков е трудно на този етап да консолидира новото мнозинство около себе си. В резултат имаме партии и министри, които говорят на различен език и едно мнозинство, което не действа единно. Именно това се очертава като основен проблем пред новото управление.

-Според Вас правителството ще оцелее ли?

-Дали ще изкара пълен мандат, не знам – трудно, но в момента не мисля, че някой има интерес от предсрочни избори. Ако някоя политическа сила предизвика такива, най-вероятно ще заплати висока политическа цена, а в рамките на сегашния парламент трудно би могло да се формира ново мнозинство, което да излъчи друго правителство. Също така, надали има много кандидат-премиери, които биха искали да управляват в толкова сложна обстановка. Кабинетът е стабилен в своята нестабилност.

-Виждате ли сигнали за разпадане на управляващата коалиция?

-Ние говорим за разпад на коалицията още от времето преди тя да се формира официално. И напълно нормално предвид нейната сложност. Притеснителна е липсата на консолидация, което говори, че основното лепило на коалицията не е дори на анти-ГЕРБ основа, както се твърдеше в началото. Основното лепило е страхът от нови избори. Когато този страх намалее, най-вероятно ще видим и официален разпад на коалицията.

-Бяха издигнати двама кандидати за гуверньор на БНБ – от ИТН (Каримански) и от ПП (Гюров). Възможно ли е БНБ да се окаже препъни-камъчето?

-Изборът за гуверньор на БНБ изглежда няма да се окаже препъни-камъчето, но е симптоматичен за начина на работа в коалицията. Процедурата за избор се бавеше с цел издигане на обща кандидатура, а в крайна сметка коалиционните партньори не се обединиха около някоя личност и оставят избора за управител на БНБ на опозицията. Очевидната невъзможност на мнозинството да се обедини около някои въпроси може да спъне осъществяването и на политическата програма на правителството. Как например ще се прави съдебна реформа, за която ще се изискват и по-големи мнозинства?

-Мислите ли, че БСП влияе силно върху решенията, които се взимат?

-Всеки един коалиционен партньор упражнява влияние върху вземането на решения. Проблемът с БСП е, че ползва правителството като пиар агенция за Нинова и често опитва да налага различен дневен ред от този на кабинета. Резултатите често изглеждат комични и нанасят имиджови щети не само на левицата, но и на държавните институции.

-Забелязва се известно напрежение между президента и изпълнителната власт – до какво ще доведе?

-Разбира се, напрежението е напълно явно и с потенциал да ескалира. Критиките на Радев със сигурност не влияят положително на обществените възприятия за правителството. От друга страна, отвъд патетичните и морализаторски думи на президента, основата на критиките му е, че новият кабинет освобождава някои от хората, които служебните кабинети на Радев бяха назначили.

-Изглежда ли днес завръщането на ГЕРБ на власт по-вероятно, отколкото преди два месеца?

-Вече близо година ГЕРБ се опитват да изградят един подобен дискурс. Романтизират времената, в които Борисов управляваше и разказват периода 2009-2021 г. като време на небивал възход за България. В този разказ Борисов се явява като една изключителна личност, която мъдро води държавата напред и е единственото ни спасение от всички кризи, които ни заобикалят. Подобен разказ обаче не отговаря на възприятията на мнозинството хора у нас и ми се струва, че общественото мнение трудно ще приеме едно завръщане на ГЕРБ начело на държавата в настоящия момент.

Similar Posts