| | |

Роман Абрамович е бил отровен – по всяка вероятност на среща в Киев

Руският олигарх Роман Абрамович, който се опитва да играе посредническа роля между Москва и Киев, за да се преустанови войната в Украйна, както и двама украински преговарящи са имали симптоми, които навеждат на мисълта за евентуално отравяне, пише в. “Уолстрийт джърнъл”, предаде Франс прес.

След заседание в украинската столица по-рано този месец, руският милиардер, както и най-малко двама високопоставени представители на украинския преговорен екип са развили симптоми, пише изданието, като се позовава на запознати със ситуацията лица. Зачервени и сълзящи очи, белеща се кожа на лицето и на ръцете – това са симптомите. Сега състоянието им се е подобрило и животът на тези хора не е застрашен, пише вестникът.

Източници на изданието говорят за евентуално отравяне, за което са заподозрени привържениците на твърдата линия в Москва, които искали да саботират преговорите, целящи да се сложи край на войната в Украйна.

Близките на Роман Абрамович обаче казват, че той не е сигурен за самоличността на онези, които са взели групата преговарящи на прицел. Западни експерти пък не са успели да установят причината за симптомите.

“Уолстрийт джърнъл” потвърждава във всеки случай, че руският олигарх, смятан за приближен на руския президент Владимир Путин и обект на западни санкции заради руската инвазия в Украйна, е започнал да пътува между Москва и Украйна в рамките на посредническа мисия за слагане на край на конфликта.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че няколко руски бизнесмени, сред които и Абрамович, са предложили помощ на Украйна.

“Уолстрийт джърнъл” написа миналата седмица, че украинският президент е поискал от американския си колега Джо Байдън да не санкционира Абрамович, защото той можел да изиграе роля в преговорите за мир между Украйна и Русия. И наистина милиардерът не фигурира в списъка на санкционираните от Вашингтон руски олигарси, въпреки че е в тези на ЕС и на Обединеното кралство.

Similar Posts