| | |

Хотелиерите на тръни: Не е ясно дали ще им платят за бежанците

Сериозен проблем притеснява хотелиерите в Бургаско, които са приели в базите си украински бежанци, пише Флагман.бг.

От 1-ви до 5-ти април те ще трябва да фактурират нощувките за месец март, но изискванията на Министерството на туризма са изключително високи и както се оказва – неизпълними, поне към този момент.

За да се приемат разходите, трябва да са налице две кумулативни предпоставки – вписване в Единната информационна туристическа система (ЕСТИ), което се извършва от хотелиерите, при регистрацията на рецепция и второто – получаване на временен статут на закрила. Ако едно от тях не е налице, е основание да се откаже плащането, уточни хотелиерът Радостин Дачев.

Наш репортер разговаря с него днес в Кризисния център в Морска гара, където той отиде лично, за да запише час за регистрацията на 115 украински граждани.

Хотелиерът Радостин Дачев е приел близо 300 украински бежанци в хотела. Рискът, който приема е сериозен
„Основните им проблеми, които вече не са само техни, но и наши, са мъките с тази регистрация. Статутът се получава твърде бавно, системата е тромава! Не забравяйте, че над 90 % от тези хора са майки с деца, някои от тях са пеленачета. Те трябва да ги вземат до тук, да се явят лично и да се регистрират.

Ние, хотелиерите, поискахме този статут на закрила да отпадне, но нашата идея не бе приета. Сега с право сме притеснени, защото заради бавната обработка нашите гости все още не са получили документите си“, каза Дачев.
Той призна, че Министерството на туризма има формалното основание да откаже плащането, но тогава се влиза в сериозен казус, тъй като изискванията не са изпълнени не по вина на хотелиерите, а по вина на държавата, която е забавила издаването на временния статут.

Другият проблем, за който още преди седмица ни сигнализираха хотелиери, е че няма поставена дата за плащане на фактурите. Има посочен срок само за издаването им – от 1 до 5-то число всеки месец, но не и за плащането.

Бизнесът, който отвори базата си, за да приеме украинските бежанци, се притеснява, че преди сезона може да бъде лишен от ликвидни средства, ако плащанията се забавят по-дълго от обичайното. Според тях разумният срок е да се плаща месец за месец.

Similar Posts