| | |

Драгомир Заков: В настоящата криза не може да се правят повече компромиси

„В кризата, в която се намираме, не може повече компромиси. Трябва да се взимат държавнически решения. Те не винаги са популярни и не винаги печелят гласове. Имаме нужда от боеспособна армия, която може да ни защитава, да се запълнят ключови военни способност. Това означава сериозни разходи”. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, съобщават от Нова тв

Той подчерта, че тези разходи, които ще бъдат направени, трябва да се гарантира, че ще бъдат изхарчени честно.

Един месец, след като пое поста, Заков представи екипа си. Йордан Божилов -е зам.-министър на отбраната, анализатор по темата сигурност и отбрана; зам.-министър Александър Петков, част от кабинетите през миналата година; началник на кабинета е Антоанета Лозенска, юрист с богат опит в администрацията, работила е в сферата на електронните медии; адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната. „Има и още съветници, все още се попълва екипът”, добави министърът.

Министър Заков изреди девет приоритета на МО – придобиване на бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развитие на способности за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие, придобиване на безпитолни летателни апарати, придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници, придобиване на боеприпаси за ВМС, придобиване на брегови противоракетни комплекси, придобиване на полево комуникационно оборудване.

И припомни и проекта за придобиването на самолетите F16.

Заков увери, че в работата си екипът на МО ще използва всички възможности, които предлагат НАТО и ЕС на страната ни. Според Заков изграждането на боеспособна армия може би няма да може да стане и за 4-5 години, важно било да се положат основите.

„Днес е символична дата – навършват се 18 години от членството ни в НАТО. 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството в НАТО”, коментира министърът. „Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не трябва да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, това е невероятен шанс за нас. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Но когато е необходимо ще разчитаме на тях и ще получим помощ”, коментира министърът на отбраната.

На въпрос на журналисти Заков каза, че предстои решение на МС и порционът на военнослужещите ще бъде вдигнат. Това обаче, според министъра, няма да реши проблемите. „Дори да имаме най-високата заплата, когато имаме един военнослужещ, който работи с техника, с която е работил и дядо му, това не е стимулиращо”, каза Заков.

https://nova.bg/

снимка МС

Similar Posts