| | |

Очаква се в сряда, на заседанието на правителството, неговият финансов министър Асен Василев за пореден път да наруши закона

„Очаква се в сряда, на заседанието на правителството, неговият финансов министър Асен Василев за пореден път да наруши закона.

Този път, в жертва на Василев ще се превърне самият Закон за държавния бюджет.

По време на приемането на бюджета за 2022 година, въпреки съпротивата на финансовия министър, парламентът реши държавата да отдели 12 милиона лева за увеличаване на стандарта на заплащане на българските музеи. Тази мярка беше крайно необходима от гледна точка на ниското заплащане в музеите, което на фона на инфлационната буря, заплашва да остави музеите без музейни работници. Асен Василев беше предвидил тези 12 милиона да се отделят, но за… проекти. С две думи, тези пари можеха да бъдат отделени от държавата, но само ако министърът на финансите определя, кой да ги получи. А щеше отново да ги получи неговия приятелски кръг. Освен всичко останало, проектното финансиране не подпомага доходите на хората, които работят в музеите, а дейностите. През последните няколко месеца Асен Василев, така и не можа да разбере, че няма как да има дейности, след като няма хора.

При приемането на бюджета, с гласовете на ГЕРБ, Има такъв народ, ДПС и Възраждане и по предложение на председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, приехме, че държавата трябва да отдели 12 милиона за увеличаване на стандарта на музеите. През последните дни стана ясно, че Асен Василев вече е подготвил Постановление на Министерския съвет, с което държавата ще задели около 3 милиона лева за тази дейност. Освен, че това негово действие е противозаконно, то предпоставя, тези пари да бъдат поделени между над 100 музея в цялата страна. И тук идват множеството въпроси, които са по две линии – защо Асен Василев извършва противозаконна дейност, като нарушава Закона за държавния бюджет и защо същият човек си е поставил за цел да унищожи музейното дело в България?

Още миналата седмица, когато вече се говореше, че това безобразие ще се случи, поисках в Комисията по културата и медиите да бъде изслушан министъра на културата. Вече смятам, че ще трябва да бъде изслушан и министърът на финансите, който заради поредното погазване на закона, трябва да бъде изслушан и в пленарна зала. За четири месеца, министърът на културата успя да дойде на заседание на културната комисия в парламента само веднъж. Когато дойде, на множеството въпроси на депутатите, той отговори с: „Не знам”. Предполагам, че ако благоволи да се появи в четвъртък ще направи същото. Само, че този път отговорът „не знам” няма да му свърши работа. Защото ако не знае и не може, би трябвало да подаде оставка и да продължи да се занимава с читалището в Татарево. За да може да се подготви, ще му дам някои насоки за въпроси, на които е важно да отговори конкретно:

  1. Какво е отношението му към постановлението подготвено от министъра на финансите от гледна точка на неговата законосъобразност?
  2. Какво е отношението му към политиката на министъра на финансите по отношение на музейното дело в България?
  3. На страната на министъра на финансите ли е той, или е на страната българската култура?
  4. Говорил ли е с министъра на финансите за финансирането на музеите или само го е слушкал?
  5. Колко пъти се е срещал с представителите на музеите и познава ли работата на музейните работници?
  1. Смята ли, че работата на един музеен работник се състои основно в това да бърше прах, както смята министърът на финансите?

Това са само част от множеството въпроси, на които министърът на културата ще трябва да отговаря. Министърът на финансите, който се явява глава на приятелския кръг, който се опитва да управлява страната от няколко месеца, ще трябва да отговаря на много повече въпроси, но най-важният от тях е: „Никой не е над закона???”.

снимки фейсбук

Similar Posts