| | |

Идва ли краят на кабинета? Пет мини взривяват четворната коалиция

Първият фитил запали Христо Иванов, започвайки парламентарни консултации за предоставяне на оръжие на Украйна. БСП скочи.

Така, както ИТН остро реагира на опитите на Кирил Петков да прокара бърза отмяна на българското вето за евроинтеграцията на Северна Македония.
Като фойерверки взеха да гърмят пиратките с властовите рокади.

Уволниха зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, смениха борда на ключовото държавно предприятие в икономиката “Индустриални зони”.

Люта битка тече за поста управител на БНБ, където шпаги кръстосаха Любомир Каримански и Андрей Гюров.

Но най-страшната мина настъпи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, след като американското посолство излезе с позиция, която опровергава думите му относно договора с фонда Gemcorp за 1 милиард долара, подписан преди седмица с благословията на премиера Кирил Петков.

Пролетта дойде. Толкова изненадващо, колкото и войната. На фона на задържалия се адския студ преди седмица, със завъртането на часовника по лятното време, се смениха и градусите в термометрите – и климатичните, и политическите.
Жегата в управляващата коалиция настъпи също толкова рязко. Направо я пропука. Мините в Черно море може и да са политическа пропаганда, но мините във властта цъкат една след друга. И са поне четири.

Войната в Украйна е първата бомба, която тиктака в четворната коалиция. Тя бе заложена още в първия ден на руската агресия, когато мнозинството се препъна в парламентарната декларация, осъждаща нахлуването в Украйна. Социалистите не даваха и дума да се издума за санкции срещу Кремъл. Министърът на отбраната Стефан Янев плати с главата си, затова че не произнесе думата война. Българската позиция бе приета благодарение усилията на ДПС. Но и до днес по нея няма единомислие във властта. Дясната й половина иска по-категорична подкрепа за Украйна, лявата е твърдо против.

Фитилът окончателно запали в сряда “Демократична България”, стартирайки парламентарни консултации с всички групи за предоставянето на оръжие на Украйна. Хората на Христо Иванов стъпиха на инициативата на шестима бивши военни министри, начело с Бойко Ноев, които ден по-рано обявиха петиция за военно подпомагане на Киев. И дори загърбиха враждата си с ДПС, разчитайки на ясната натовска позиция на Движението.

Това, разбира се, взриви БСП. И дистанцира “Има такъв народ” и президента Румен Радев, който ясно обясни, че военната помощ означава въвличането ни в конфликта. Сред управляващите се заговори, че вицепремиерът Корнелия Нинова дори заплашила с излизане от коалицията. Което накара “Продължаваме промяната” да влезе по спешност в ролята на синя каска.

Новият военен министър Драгомир Заков и заместника му Йордан Божилов започнаха да се разминават в тв студиата, за да обясняват, че не можем да изпратим в Украйна нещо, което нямаме. Поисканите ни от Киев противовъздушни установки са хем стари, хем малко и ако ги дадем, оставаме без собствена защита. Божилов пък бе категоричен: ако пратим отбранителна техника, което по думите му са каски и бронежилетки за населението, не влизаме във войната. И оставаме неутрални. Така правели и другите страни. Решението предстои, но отсега е ясно, че БСП по-скоро ще взриви властта, отколкото да влезе в ролята на ястреб.

Подобна е твърдостта на “Има такъв народ” по другата гореща геополитическа тема Северна Македония и ветото на България върху старта на преговорите и за ЕС. Нощният съвет на коалицията във вторник, обсъдил и тази тема, показа че и втората мина под кабинета е активна. Все още никой не е отрекъл мълвата, че при последната си визита в Брюксел, увенчана с дружеско потупване по рамото на Байдън, премиерът Кирил Петков е дал обещание България скоростно да пусне РС Македония.

Нещо, което хората на Слави Трифонов по никакъв начин не биха приели, ако преди това всички спорни въпроси не бъдат изчистени. Появи се дори слуха, че в типичния си бизнесстил премиерът Петков предложил сделка – коалицията ще избере кандидата на ИТН Любомир Каримански за управител на БНБ, ако партията на Трифонов смекчи позицията си по отношение на Скопие.

Което, естествено, взривило ИТН. Хората на Слави ненавиждат политичекия пазарлък и бранят със зъби и нокти позициите си. Затова и не е изненада последния пост на Слави Трифонов, в който той надлежно е написал колко македонци са получили български паспорти като горди граждани на ЕС и какъв е процента на българското малцинство в Северна Македония.

Сравнението беше повод да запита коалиционните си партньори защо са се разбързали да решават съдбата на съседната държава, вместо да се концентрират върху проблемите на нашата.Отговорът дойде лично от премиера, която заяви, че “в момента има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка и затова за България РС Македония става още по-важен геополитически въпрос”.

Третата мина, която избухна в коалицията обаче е с още по-разрушителна сила отколкото първите две. Защото в нея е заложен целия властови и в частност, банкерски заряд.Скандалът между ПП и ИТН за поста управител на БНБ тръгна още преди седмици, когато хората на Кирил Петков трескаво започнаха да търсят личност, която да противопоставят на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Първоначално заложиха на банкери- светила по света, но след техния отказ прибягнаха до скромната финансова биография на председателя на групата “Продължаваме промяната” в парламента Андрей Гюров. Липсата на единна кандидатура взриви коалицията, но пусна мостове към опозицията. Ако не бяха задържали Борисов, ГЕРБ можеше и да бъде по-благосклонна към подадената ръка от хората на Кирил Петков.

След като експремиерът излезе от ареста обаче тонът на бившите управляващи така се втвърди, че рязко замириса на избори, а не на договорки. Мълчанието на ДПС по темата допълнително изнерви новите политици, на които нищо друго не им оставаше освен да заговорят за провал на процедурата. Тъй като процедурата си върви, изслушванията на кандидатите текат, много вероятно е идната седмица, когато е гласуването, Кирил Петков и депутатите му да получат първия вот на недоверие и то към ключов играч от властта.

Мината в земеделието избухна след престрелка между хората на “Продължаваме промяната” и БСП, в която жертва даде заместник- министъра Атанас Добрев. А смяната на ръководството на ключовото дружество към Министерството на икономиката “Индустриални зони” беше повод на редица медии да прогнозират нови сериозни разногласия между коалиционните партньори. Най-минирано засега си остава цялото поле между МВР и прокуратурата. И всяка стъпка там отеква в цялото медийно пространство.

Последният фитил запалиха хората на Иван Гешев с поисканите записи от камери в Министерския съвет. Те били поискани с документ от НСО, като е резолирано спешно да се издадат записи от всичките камери, от всички входове. Изисканите заповеди станаха повод и управляващите да влязат в лексиката на опозицията и да заговорят за “репресивни органи”.

“Това е станало след като Министерски съвет е станал точка за сигнали към Европейската прокуратура, заяви премиерът Петков.Той нарече този акт “истинското безобразие, това е опит да се сплашат хората да не подават сигнали в правителството”. С това си изказване той очевидно настъпи поредната мина в отношенията с обвинителите, защото веднага получи нова призовка да се яви при тях.

И ако първите 4 мини взривиха очакванията за дългосрочност на коалицията, но петата, която настъпи вицепремиера Асен Василев поставят по въпрос нейното съществуване. Става дума за меморандума за 1 милиард долара, който енергийният министър подписа с инвестиционната компания Gemcorp под зоркия поглед на премиера Петков.

А в четвъртък, посолството на САЩ у нас, заля правителството с леден душ. Амбасадата се разграничи от подписания документ за зелена енергия и алтернативни източници на газ. В предаването “Лице в лице” по БТВ водещата изчете имейл от посолството на САЩ, в който се посочва, че търговският аташе на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума.

“Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение”, пише в имейла.Този имейл на американското посолство уличава вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в откровена лъжа, гръмна Епицентър.Проблемът за вицепремиера идва 4 дни след като той даде интервю пред Нова ТВ. В него заяви “Gemcorp” дойдоха при нас с представители на американското посолство”. Ана репликата, че зад фонда “Gemcorp” прозира руския олигарх Алберт Авдолян, Асен Василев заяви, че е научил това през последните дни от медийни публикации.

“Присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд, стои чуждата държава”, заяви Василев в тв ефира.Остава открит въпросът дали наистина търговски аташе на посолството на САЩ е присъствало на сделката или не. Но се окаже, че Василев сам е забъркал американците в скандала, проблемите ще са чутовни.

Първо, защото ще минират анонсирания от правителството проект за изграждане на завод за батерии в страната, заради който Планът ни за Брюксел се забави с повече от 4 месеца.

И второ, защото ще повдигнат нелицеприятните за правителството ни въпроси – възможно ли е България да се превърне в пералня за пари на руски олигарси в условия на безпрецедентни санкции срещу режима на Владимир Путин?

Макар подписания меморандум да е само “паметна записка”, Gemcorp да са само финансови посредници и лобисти, макар документът да не създава задължения за страните, пълната подкрепата на правителството е факт и това открива зелена светлина на фонда да привлича смело инвеститори и да ни докарат “опасни връзки”.

А защо на Асен Василев не му е светнала “червена лампичка”, при положение, че в прословутия фонд руската следа отдавна е известна, вече едва ли има значение. Особено, ако позицията на американското посолство всъщност е червената светлина, дадена за кабинета.

standartnews.com

колаж бТВ

Similar Posts