| | |

Министерството на правосъдието пише проект за политически репресии

Промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която да позволи на европейските делегирани прокурори да участват в политически репресии, е на път да предложи Министерството на правосъдието. Водещи юристи предупредиха, че същата синьо-червена групичка около олигарха Иво Прокопиев, която държи властта в Министерството на правосъдието и настоява да се закрие спецпрокуратурата, защото била “политическа бухалка”, стои в основата на проект да използва за същото представителите на Лаура Кьовеши у нас.

На няколко пъти Лена Бориславова, а и нейният пряк началник Кирил Петков обявяват, че българските закони трябва да се променят така, че да помагат на европрокурорите да вършат и работа, която не върши “прокуратурата на Гешев”. А съобщенията в медиите на Прокопиев сочат, че е сформирана работна група, която до 2 седмици ще предложи промени, свързани с дейността на Европейската прокуратура, в НПК и още три закона – за съдебната власт, за Специалните разузнавателни средства (СРС) и за класифицираната информация.

“Дали това означава, че управниците се готвят чрез промени в нашето законодателство да възложат на европейските делегирани прокурори функции извън Регламент 2017/1939 на Съвета на ЕС, по който е създадена Европейската прокуратура и очертава законодателната рамка”

“Рамката е описана в член 4 на Регламента и гласи, че Европейската прокуратура отговаря за “разследвания, наказателно преследване и предаване на съд на извършителите и съучастниците в престъпления, засягащи финансови интереси на ЕС”, но не и извън тези норми. Например има дори изричен текст в член 22, че Европейската прокуратура “при никакви обстоятелства не е компетентна за престъпления, свързани с националните преки данъци” казва експерт по наказателно и европейско право

Друг специалист по право посочи, че начинът европейските делегирани прокурори да бъдат използвани, е с промени в НПК, които да позволят намесата им в разследвания, които нямат нищо общо с европейски пари.

“Видяхме го много ясно във факта,, че европейски делегирани прокурори са разпитвали бизнесмена Васил Божков в Дубай, без да има каквато и да е връзка на Божков със средства от ЕС.

Вторият факт е, че нашият представител в Европейската прокуратура е в конфликт на интереси дотолкова, доколкото съпругът є е назначен за заместник-министър на външните работи от премиера Кирил Петков. Говори се, че тя е настояла да се обвърже образуваното досъдебно производство по жалбата на “БОЕЦ” за изнудване на Васил Божков с приключилото двудневно посещение на Лаура Кьовеши у нас.

И накрая – третият факт, на 18 март в 23 ч вечерта, когато Кирил Петков и Бойко Рашков казват, че “полицаите са на втория етаж”, от сградата на Министерския съвет излиза европейският делегиран прокурор Елена Попова”, посочи юристът.

Той допълни, че след тези факти “може да се направи обосновано предположение”, че ще се опитат да променят НПК така, че европейските делегирани прокурори да образуват дела и без да е налице връзка с европейски пари. По тези дела те ще могат да предявяват обвинения, да задържат до 72 часа и да внасят искания в съда за налагане на тежки мерки за неотклонение, каквито правомощия имат техните колеги от Прокуратурата на Република България, а когато се окаже, че обвинението трябва да бъде променено например – за изнудване чрез заплахи, образуваните от тях дела да не могат да се прекратят, а механично да се прехвърлят в друга прокуратура и да се дава поне 2-месечен срок за допълнително разследване. По този начин разследващите полицаи на Рашков, които са “на втория етаж в Министерския съвет” ще могат по законно образувани разследвания да правят разпити, да претърсват и изземват, да задържат по Закона за МВР и да искат повдигане на обвинения, по каквито и да е политически поръчки на Петков, Рашков, Василев, Слави Трифонов, Христо Иванов или Корнелия Нинова.

Викат Кирил Петков за повторен разпит на 4 април (понеделник)

Софийска градска прокуратура призовава министър-председателя Кирил Петков да се яви и да даде повторно показания като свидетел по образуваното дело за евентуално изнудване на Васил Божков. Неговият първоначален разпит, проведен от разследващ полицай, който е некомпетентен орган, е бил първото действие по разследването, с което на 17 март е образувано досъдебното производство. С оглед на това, проведеният разпит няма правна стойност и следва да бъде саниран, твърдят от прокуратурата. На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както и на други свидетели.

Също днес прокуратурата е изискала записи от камерите за видеонаблюдение от входовете и изходите на сградата на Министерския съвет на бул. “Дондуков”1 в периода от 23 февруари до 23 март. Това е част от същото дело срещу знакови лица от ГЕРБ и евентуален натиск срещу разследващи полицаи от МВР.

Цялата история с арестите на знакови лица от ГЕРБ се превърна във фарс, сравним само с подписването на декларация с невярно съдържание от Кирил Петков по чл. 313 от НК. Нещо повече – Рашковите милиционери стигнаха дотам Пресцентърът на МВР да обяви, че се извършават претърсвания и изземвания по 120 разследвания на Европейската прокуратура, а на следващия ден да уточни, че имало такава идея, ама претърсвания на 3 адреса и нямат нищо общо с Европейската прокуратура.

Говори се, че самата Кьовеши, която след посещението в България е била на среща с главния прокурор на Украйна, е наредила незабавно да бъде снето съобщението от сайта на МВР, което показва участие на Европейската прокуратура.

Европрокурорите имат право да използват СРС

Може ли европейски делегиран прокурор в България да назначи проверка, да образува досъдебно производство и да повдига обвинения по текстове от НК и каква е по-нататъшната съдба на тези дела, ако в хода им се окаже, че не са свързани с престъпления със средства на ЕС?

Отговорът е “да” и е в член 34 от Регламента – ако се установи по реда на действащото право и въз основа на доказателствата или материалите, че разследването е извън компетентност на Европейската прокуратура, то следва да се изпрати на националните власти.

Европейските делегирани прокурори имат същите права и задължения по Закона за СРС, както и останалите прокурори, включително да изготвят мотивирани искания до председателите на окръжни съдилища и спецсъда. Съдебният контрол по техните актове е същият по вътрешното право, съобразно разпоредбите на НПК.

Закриването на органите на спецправосъдието ще се отрази негативно на работата и на Европейската прокуратура, тъй като спецпрокурорите работят по сходни дела за фактическа и правна сложност. Именно специализираното правосъдие бе замислено и подготвяно и за такъв тип работа и компетентност. “България с тези прибързани и отново на парче предприети законодателни промени едва ли ще е добрият и мислещ партньор в борбата с престъпността на “белите якички” и защита на финансовите средства на ЕС, смятат експертите.

Източник trud.bg

снимка Фейсбук

Similar Posts