| | | |

Румен Радев: Идният месец е посветен на богоугодни дела, на прояви на обществен морал

Президентът Румен Радев заяви, че за него е огромно удоволствие отново да бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан

“Правя го от уважение към традициите на мюсюлманите в нашата страна. Правя го и защото ифтар символизира добрата воля, доброто разбирателство, сътрудничеството между религиозните общности в България. Защото допринася за междурелигиозния и междуинституционалния диалог в нашето общество”, заяви държавният глава Румен Радев

По силата на традициите идният месец е посветен на богоугодни дела, на молитви и милосърдие, на прояви на обществен морал, посочи президентът. Още повече в предизвикателни времена като днешните, човек е призван да вниква в смисъла и значението на духовната храна, отбеляза държавният глава. Той посочи, че през многовековната си история българският народ е изградил устойчива култура на разбирателство между различните религиозни общности и днес продължава по същия път. Нашите сънародници го показват и днес, когато в условията на тежка икономическа и социална криза отварят сърцата и домовете си за хората, търсещи спасение от войната в Украйна, посочи президентът Радев.

Той благодари на посланиците на десетки държави от целия свят, че споделят тази свещена вечеря.

Нека използваме този случай, за да осъдим заедно агресията на братоубийствената война, която опустошава Украйна, заяви президентът. Той призова за нейното незабавно прекратяване. Историята ясно е показала, че не различията са проблем на човечеството, а разделението и омразата. Войната не решава проблемите, напротив, задълбочава ги като причинява смърт и страдание. Истинската победа не се печели с агресия и унищожение, а с мир и разбирателство, подчерта държавният глава Румен Радев.

Той изрази своето задоволство от съвместната му работа с ръководството на главното мюфтийство в лицето на Мустафа Хаджи. Само преди отбелязахме 60-годишния юбилей на Мустафа Хаджи и нека всички му пожелаем крепко здраве, сили и мъдрост в отговорната му мисия на духовен водач на мюсюлманската общност в България, каза Румен Радев. Той пожела на всички мюсюлмани в България здраве и благоденствие, гражданско, етническо и човешко разбирателство.

dir.bg

снимка БТА

Similar Posts