| | | |

Важно! Още подробности за Атанас Бостанджиев от Gemcorp, за едни офшорки и за едно яхтено пристанище. И за обяснителния режим на Лена Бориславова СНИМКИ

Има едно дружество. То се казва „Марина Порт Созопол“ ЕАД, което още през 2008 г. започна изграждането на яхтеното пристанище в Созопол, управлявано от него днес. Дружеството има внушителния капитал от 4 436 116 лева. Според страницата „msyachting“ пристанището разполага с 330 котвени места за плавателни съдове.

Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала е „Рамблер финанс къмпани“, компания, която е регистрирана на Маршаловите острови. Маршаловите острови са офшорна зона, която през 2017 г. беше вкарана от Европейския съюз в черен списък, към които в бъдеще могат да се приложат финансови санкции от страна на европейските институции.

Едно малко по-задълбочено търсене, както показват и приложените снимки, показват, че действителен собственик на офшорното дружество „Рамблер финанс къмпани“ е не кой да е, а именно Атанас Бостанджиев, изпълнителният директор на Gemcorp, бившият служител на лондонския клон на „ВТБ Капитал“ и представител на ВТБ в приватизацията на Булгартабак.

Всички познаваме режима, по който функционират офшорните зони, включително и интересната подробност, че паричните потоци, които преминават през регистрираните в тях дружества, остават дълбока тайна.

Разбира се, идва въпросът, ако искаш да инвестираш и държиш на прозрачност и отчетност на паричните потоци, защо го правиш през офшорна фирма, като по този начин заобикаляш националното законодателство? Ако управляваната от теб “Gemcorp“ подписва меморандум с правителството на Кирил Петков за инвестиции в размер на 1 милиард щатски долара, защо и там в не толкова далечното минало се стигаше до офшорни компании, регистрирани в Малта – Mirabella Malta Limited?

Правителството на Кирил Петков се похвали с този меморандум за 1 милиард долара. Сложи си го като брошка на ревера като един от най-големите си инвестиционни успехи. После цялото правителство влезе в обяснителен режим, включително намесиха и американското посолство. Отново идва чисто философският въпрос – аматьорщина или комисионни?

Цялата информация по случая е на приложените снимки.

от фейсбук профила на Димитър Стоянов

Марина Порт Созопол снимка Архив

Similar Posts