| | | |

МВР: Премиерът заяви, че няма средства за увеличение на заплатите за полицаите и надзирателите

„Нещата в МВР са силно изостанали. Това неминуемо ще се отрази върху сигурността на гражданите и мотивацията на колегите. Обещаха много неща, които не се сбъднаха. Протестите продължават. Силно се надяваме в началото на седмицата да има диалог. Пропастта става много сериозна”. Това заяви пред Нова телевизия Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

„Ако колега започне работа в районно полицейско управление, получава стая, стар стол и бюро. Всичко останало трябва да си осигури сам. Слава Богу още дават белезници и оръжия“, поясни Кузманов.

Относно новината, че област Пазарджик е на първо място по престъпления в страната, а София – последна, той заяви, че е изненадан.

„Обяснението най-вероятно е в социално-икономически причини. Не се изненадвам, че в София има най-малко регистрирана престъпност. Правя уговорката, че има латентна такава, която е неизвестна за нас. Видеонаблюдението в столицата е добре развито и това дава отражение”, коментира зам.-председателят на СФСМВР.

Относно ръста на катастрофите у нас, Кузманов каза, че това се дължи на културата ни на пътя и лошата пътна инфраструктура.

Запитан за срещата с премиера Кирил Петков, Кузманов уточни, че срещата е била случайна. Към 8:00 часа сутринта докато отива на работа, Петков е минал през протестиращите. От думите на министър-председателят обаче станало ясно, че увеличение в заплащането на полицаите няма да има.

„Г-н Петков категорично случайно беше на нашия протест, не беше режисирано. Не е добре да се говори за неофициални разговори, но това което чухме от него определено не ни хареса. Мога да го кажа без значение дали той ще го потвърди.

Към момента той смята, че няма средства за увеличение на основните заплати в МВР и Министерство на правосъдието, нека не забравяме, че ние сме с нашите партньори от Синдиката на служителите на затворите в България. Смятаме това за обидно и дълбоко невярно. Ако това остане крайна теза на управляващите мисля, че ще е лошо за всички“, заяви Кузманов и допълни, че протестите ще продължат, а пропастта става много сериозна.

„По отношение на униформите няма никаква работа“, заяви Кузманов и допълни, че бумащината се е увиличила. Синдикалистът допълни, че индигото все още е основен фактор при писане на докладни в МВР, дигитализацията е много назад във времето и колегите му все още отделят от личните си средства.

„МВР е силно зависима служителите си, не само чисто кадрово, но ние спонсорираме министерството и материално. В районните полицейски участъци един нов полицай получава само стая, евентуално един стар стол, бюро от 90-те години и всичко останало трябва да си осигури сам. Слава Богу все още дават белезници и оръжие“, допълни Кузманов.

tribune.bg

снимка Фейсбук

Similar Posts