| | |

Румен Христов: Не трябва да сваляме глава и да се примиряваме с диктатора Путин

„Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния резерв и за създаване на хранителен буфер трябваше да се случи много бързо през стоковата борса. А се бави. Но то беше и видоизменено, отпадна закупуването на фуражна пшеница и царевица, останаха заявките за хлебна пшеница и слънчоглед. Идеята е добра, не знаем каква ще е реколтата. Но когато производителите от Черноморския басейн ги няма предвид обстоятелствата, че Украйна трудно ще прибере есенниците и вероятно няма да може да засее пролетните култури, а Русия, опитвайки се да наложи война, налага и глад, това ще повлияе наличностите в България“.

Това каза пред БНР Румен Христов, депутат от ГЕРБ – СДС, лидер на СДС, бивш земеделски министър, сега член на комисията по земеделие в парламента. И допълни, че в разговори със земеделци е препоръчал да бъдат засети всички площи, защото „вероятно ще има сериозен недостиг на земеделски продукти и въпросът ще е не цената, а дали има реколта“.

„Може да се иска забрана за износ, това е дълга процедура, но пък ще лишим земеделците от приходи, на които те разчитат… Европейският съюз ще осигури своите продоволствия, но голяма част от света ще има проблеми“.

Христов допълни, че обединяването на усилията по отношение на газа и на храните в условия на война е разумно:

„Трудно в рамките на една-две години доставките на руски газ могат да бъдат заместени, но съм по-сигурен, че Русия не може за една-две години да намери алтернативни потребители. Ние сме взаимосвързани и не трябва да сваляме глава и да се примиряваме с диктатора Путин“. По думите му намаляването на ставката на ДДС не означава намаляване на цените, защото „това не е панацея“.

„Нека помощта да дойде през социалното подпомагане“. Лидерът на СДС сподели, че се чувства засрамен от позицията на България „да се сниши и да не окаже военна помощ на Украйна“. „Путин няма да ни заобича, ние няма да станем тези приятели на Русия, каквито някои очакват. Но ще се компрометираме в очите на НАТО. България има по-голяма нужда от НАТО, отколкото НАТО от нас“.

faktor.bg

Румен Христов снимка Фейсбук

Similar Posts