| | | |

На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор

След близо 6-часови дебати, 17 членове на съвета гласуваха “за”, никой не се обяви “против”. Нямаше и нито един “въздържал се”.

ВСС прие като допустими за разглеждане по същество на 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и три – частично.

Едно от основанията беше отхвърлено като недопустимо

Заседанието не беше излъчвано онлайн заради хакерска атака, стана ясно по-рано днес.

На влизане на заседанието на ВСС главният прокурор обяви, че се надява “целта да не е само и единствено овладяване на прокуратурата, защото иначе се превръщаме в полицейска държава”.

“Атаките срещу прокуратурата са необосновани – както от юридическа, така и от морална гледна точка. Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи. Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения. Това са неверни политически твърдения – свободни цитати от различни норми”, коментира по-рано Гешев.

“Между трите няма никаква връзка, и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната”, добави още той преди началото на заседанието.

Правосъдната министърка Надежда Йорданова, която поиска отстраняването му предсрочно, го отрече.

“Не е вярно твърдението, че това е опит да се овладее прокуратурата. Запознах се с 28-те страници становище на главния прокурор. Нека видим какво ще реши колегията, не мога да спекулирам”, коментира Йорданова.

Разбра се и че главният прокурор е изпратил становище във Висшия съдебен съвет относно предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност.

dir.bg

Similar Posts