| | | | |

Позор за България: Не е само Орбан. Новата фантастична четворка на Путин включва и Кирил Петков

С това заглавие излиза италианският сайт за новини и анализи Formiche. На заглавната снимка редом до „обичайните заподозрени“ Виктор Орган и Александър Вучич са и Едуард Хегер от Словакия и Кирил Петков.

Войната на Русия в Украйна разби Вишеградската четворка, а неутралитетът и двусмислието приближиха Орбан и Вучич в Унгария и Сърбия. Заедно с България и Словакия нов проруски конгломерат си пробива път в Източна Европа – точно нещото, от което Путин се нуждае, пише изданието.

„В София войната, която докосва българските граници на Черно море, се превърна в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков. В края на февруари премиерът трябваше да уволни министъра на отбраната си, който отказа да нарича ставащото в Украйна „руско нашествие“, анализират италианските журналисти.

„Месец по-късно той виси на косъм: той гласува в подкрепа на санкциите на ЕС, но се противопостави на изпращането на оръжие в Киев и забраната на вноса на енергия от Москва.

Сега той се колебае относно другата ключова игра в сблъсъка между ЕС и Русия: дали да се поддаде или не на искането за изнудване на Путин да плаща вноса на газ в рубли. Повечето страни от ЕС вече отговориха „не, благодаря“, докато в София цари неяснота“, гласи частта, посветена на България.

breaking.bg

Similar Posts