| | |

Никола Минчев промени правилата на играта с кворума в Парламента

С изказване от трибуната на парламента председателят на парламента промени правилата на играта с кворума, което може да се окаже ключово за избирането на нов управител на Българската народна банка (БНБ), но и занапред ще даде нови възможности за хватки както на управляващите, така и на опозицията при спорни законопроекти.

“За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума”, каза председателят на парламента Никола Минчев.

Това означава, че, ако при гласуването за управител на БНБ се регистрира всички 240 народни представители, за избирането му трябва да са “за” поне 121 души. Това е твърде трудно постижимо, защото парламентарните групи са много разделени в позициите си: “Продължаваме промяната”, “БСП за България” и “Демократична България” (като само формацията на Кирил Петков и Асен Василев досега публично е декларирала подкрепата си за Андрей Гюров) имат общо 109 гласа. Дори и ГЕРБ-СДС и ДПС да подкрепят кандидата на “Има такъв народ”, имат общо 118 гласа. Тоест решаващи може да се окажат гласовете на “Възраждане” (13 депутати) за евентуално избиране на Любомир Каримански.

Друга възможност е депутатите да не се регистрират, но да гласуват. Ако не се регистрират, ще направят възможно избирането на нов управител на БНБ с по-малко гласове. Например ако се регистрират само 121 души (колкото са необходими, за да започне заседанието на парламента), “за” бъдещ гуверньор трябва да са гласували 61 души.

Възможно е обаче и депутатите да се регистрират, но да не гласуват и така да саботират избирането на нов управител на БНБ, но и занапред спорни законопроекти.

Досега председателят на парламента Никола Минчев прилагаше практиката от предходния парламент и за да е валидно гласуването, търсеше да са гласували поне 121 души (независимо дали “за”, “против” или “въздържал се”).

dnevnik.bg

снимка Архив

Similar Posts