| | |

Гнусно: Кандидат за СЕМ жали за педофилите, които били страдащи жертви

Виктория Георгиева коментира в личната си фейсбук страница кандидатът от ДБ за СЕМ Пролет Великова: “Та, питам се аз, от АЕЖ няма ли да вземат отношение и по номинацията на Пролет Велкова, която кани в предаването си гости, агитиращи да се отнасяме с разбиране към педофилите, а тя от своя страна им приглася”.

Преди няколко дни „Демократична България” и „Има такъв народ” обявиха предложенията си за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). ИТН номинираха Мартин Карбовски, което мълниеносно повлече вълна от реакции – преобладаващо негативни. От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) даже обявиха протест пред Народното събрание.

Но макар и минала почти незабелязана, нека обърнем внимание на номинацията на ДБ Пролет Велкова. Дългогодишен журналист в Дарик радио, водещ на предаването „Кой говори“. Била е член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“, а според класацията на „Капитал” от 2012, е една от 100-те най-влиятелни жени на България.

Отваряйки дума за „Капитал” и „Отворено общество”, някак плавно можем да преминем и към вече споменатите АЕЖ. Колко хора всъщност знаят, че българските журналисти си имат съюз, но той не е АЕЖ, а СБЖ – Съюз на българските журналисти. И съществува от 1955г., докато АЕЖ са създадени преди малко повече от 10 години – през 2010г., като обаче за отрицателно време, се наложиха като представляващите журналистите ни. Каквато и позиция или мнение да публикуват, веднага получават широко отразяване.

АЕЖ са НПО, но по-същественото е чии интереси защитават. Организацията, която се бори за “свобода на словото”, действа много селективно. А-ха е засегнат журналист от медиите на Прокопиев, а-ха са опищели света (справка – делото срещу Иво Прокопиев). Касае ли се за друга медия – ни глас, ни стон (например закриването на Би Ай Ти), а понякога дори подкрепят и своеволията срещу други (реакцията им срещу „Труд”).

Тъй като вече стана дума и за Пролет Велкова, нека се върнем половин година назад.

В предаването ѝ „Кой говори” по „Дарик”, излъчено през септември 2021г., на тема „Ученици ловят педофили”, гостува Радослав Стоянов от БХК. Между другото, Стоянов, който е апологет на ЛГБТИ идеологията, неведнъж е канен в „Кой говори”. След това предаване обаче се оказа, че освен техен апологет, явно въпросният е загрижен и за правата на педофилите: „Първо са педофилите, после са гей младежите, следващите кои са?“, стигайки се до „Да разрешаваме нещо, което сме сложили в рамката на проблем„.

И ако уважаемият читател очаква, че тук г-жа Велкова (определена от ДБ като обществен авторитет) се е намесила, ограничавайки словата на Стоянов, дълбоко греши. Напротив, тя подкрепи своя гост, като солидарно с него обясни, че съществените проблеми са, че „има хора, които се саморазправят с педофили, има хора, които страдат от такава болест, че няма работа със страдащите (???) педофили, които прибягват (?!) до сексуално насилие„.

Та, питам се аз, от АЕЖ няма ли да вземат отношение и по номинацията на Пролет Велкова, която кани в предаването си гости, агитиращи да се отнасяме с разбиране към педофилите, а тя от своя страна им приглася.

Реторичен въпрос е това, разбира се, че няма да излязат с позиция. Те са едно цяло – журналисти, свързани по един или друг начин с неправителствени организации, прокарващи определени интереси и позиции, както и НПО, спонсорирано от друго, също оказващо целенасочено влияние върху медийната ни среда, опитвайки се да го моделира и насочва медиите и журналистите в правилната посока.

снимка Личен профил


Similar Posts