| | |

Лорер пак „затапи“ Нинова: Таванът на цените създава повече проблеми, отколкото решава

„Tаван на цените на някои от стоките е мярка с изключително широк спектър и се опасявам, че тя създава повече проблеми, отколкото решава, тъй като веднага ще доведе до недостиг и съответно изчезване на стоки от пазара.“

Слагането на таван на цените на стоки и услуги създава повече проблеми, отколкото решава. Най-малкото тези стоки и услуги ще започнат да изчезват и мярката вкарва държавата в полицейски функции – да следи къде са изчезнали стоките. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването на Би Ти Ви – „Защо, господин министър“.

Това не е пример за справяне с инфлацията и никоя държава в ЕС не го е предприела, допълни Лорер, който дипломатично посочи, че няма противоречие между него и лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, която предложи мярката. Той каза, че се срещат и говорят с Нинова веднъж седмично по време на правителственото заседание.

Този проблем с инфлацията е важен за целия свят и застигна и България. Пенсиите у нас не бяха актуализирани дълги години и сега ние ги актуализираме, каза министърът.

Всеки пакет от мерки, който вдига жизнения стандарт, се обмисля. Дясна икономика с леви мерки – това обещахме и това продължаваме да правим въпреки различията, които имаме с някои от партньорите ни в коалицията за начина, по който можем да го постигнем, каза още Лорер. Десният подход според него е в гарантиране на данъците, които остават на сегашните им нива.

Одобряването на Плана за възстановяване и устойчивост е един от големите успехи на правителството за първите му стоте дни, смята министърът.

Коалиционните партньори работим денонощно, за да направим така, че парите на пътносторителните фирми да стигнат колкото се може по-бързо до тях, каза министър Лорер.

„Похвална е наблюдателността на господин Каримански по отношение на фискалния резерв, но едва ли е направено нещо, което да не е редно. Нека министерството на финансите да обясни подробно“, каза Лорер.

24chasa.bg

снимка Архив

Similar Posts