| | |

“Възраждане”: Правителството заобикаля парламента и изпраща оръжия за Украйна, искаме оставка

Правителството заобикаля парламента и изпраща оръжия за Украйна заяви пред репортер на BurgasNews Цончо Ганев – заместник председател на партия „Възраждане“ и на Народното събрание.

„На 14 април в Люксембург се е провел Съвет по външни работи на Европейския съюз, на който е присъствал и българският министър на външните работи Теодора Генчовска. На този Съвет е било взето решение да се увеличи на 1,5 млрд. евро военната помощ на Европейския съюз за Украйна. Решението е било взето с консенсус, обявило се е проекто-решение с крайна дата, на която да бъде прието.

Ако представителите на страните не възразят, до определен ден и час, решението влиза в сила“, поясни Ганев.
Заместник председателят на Народното събрание обяснява, че в случай на възражения, несъгласната страна е можела да направи декларация в дух на несъгласие, или да гласува „въздържал се“. И разясни, че това не е било сторено от нашите представители.

При такъв акт на несъгласие съответната страна е можело да не участва във военното финансиране с оръжия на Украйна.

„В следствие на появилата се е информация от Борел, че България и Унгария участват в тези 1,5 млрд. евро, означава че ние като държава не сме възразили. БСП постоянно твърди, че „България няма да изпрати и един патрон във войната“. Президентът също заявява нееднократно, че България не бива да се въвлича във войната, а изпращането на оръжие крие риск да бъдем въвлечени“, категоричен е Цончо Ганев.

От патриотичната формация са убедени, че проведеният съвет в Люксембург ще се възползва от българското правителство, което, според думите на народния представител от „Възраждане“ , е пряко ръководство от дипломатите на САЩ, в американското посолство.

Според Ганев кабинета щял да направи всичко възможно да изпрати оръжия за Украйна, заобикаляйки обсъждането на това в парламента.
„С решенията си управляващите излагат живота на всички българи на опасност. Ето защо Възраждане настоява за незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори“, заключи Ганчев.

burgasnews.com

снимка BurgasNews

Similar Posts