| | | |

Ето какво ще се случи с Монументът на окупаторската червена армия (МОЧА)

Монументът на окупаторската червена армия (МОЧА) в София да бъде покрит с украински и български знамена в зна на солидарност с Украйна – за това призова във Фейсбук групата „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“.

„Докато в Киев преди броени дни беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ.

Затова и в знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна.“ – заявяват организаторите.

Събитието е насрочено за 4 май от 18:00 ч. Предвижда се знамената да останат до 9 май.

„Вярваме, че българската полиция ще предотврати всеки опит за посегателство над националното знаме на България – със светкавичната скорост и пределни усилия, с които брани и самия монумент на съветските окупатори. За което благодарим предварително.“ – казват още домакините на събитието.

На същия ден – 4 май, от 16:00 ч., ще се състои протест пред парламента с искане да бъде предоставена военна помощ на Украйна

faktor.bg

снимка Архив

Similar Posts