| | | |

Кирил Петков обяви кога ще дойдат танкерите с газ от САЩ, заплаши Борисов със затвор

“Когато едностранно беше спрян газът от Газпром, много бързо трябваше да намерим алтернатива. Цената на газа в САЩ е около една четвърт от цената на Газпром. Въпреки транспорта с кораби, разликата е толкова голяма, че може да се договори добра цена. Проблемът е, че сега всички търсят газ”, заяви Кирил Петков пред Лора Крумова по време на извънредното издание на „На фокус” в ефира на NOVA.

“Ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. Ще докажем, че никой не може да ни извива ръцете. Мисля, че крайната цена ще е еквивалентна с тази на руския газ. Хубавото е, че успяхме да договорим и цялото количество азерски газ. Бяхме на телефона с всеки един от акционерите на азерската компания.

„Договореният газ с американска компания вече е на път. Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената”, каза премиерът Кирил Петков

По думите му цената на газа от САЩ е договорена на 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на „Газпром”.

„Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете”. „Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят.

Той каза още, че юни месец, когато дойдат двата танкера с втечнен газ от САЩ, цената на газа в България ще падне до нивото от април. Очаква се танкерите да дойдат на 8 и 23 юни.

“Ако не се бяхме справили толкова добре, качването на цените щеше да продължи. След като можем за 3 дена да договорим по-добра цена, явно това правителство работи добре. Справихме се и с кризата покрай оръжията за Украйна”, допълни той.

Според него бившите управляващи се опитват да бутнат кабинета, но имат между 3 и 6 месеца, преди да попаднат под ударите на европрокуратурата.

Петков заяви, че разбира част от превозвачите. Цените им се качват и започват да бъдат натискани от пазара. Но уточни, че по време на срещата е бил прекъсван и са му поставяни искания за сваляне на министри, което според него е политически натиск.

“Мярката, която исках да им съобщя, но нямах възможността, е че когато махнем акциза на газа – те веднага ще го усетят. Продължава и сега диалогът с малките превозвачи. Не можем да се подаваме на чисто политическия натиск. Една част от тях защитават руския интерес.

Тези, които са защитавали руските интереси са от тази група на сваляне на правителството! Повечето хора разбират, че едни следващи избори, ще вкарат държавата в хаос по време на война, което е много опасно”, посочи премиера.

“Нашите партньори и от САЩ, и от Европа ясно осъзнаха, че един от методите Путин да контролира правителствата в Европа е през корупция. Това са точно такива проекти, които изпълняват техния интерес, но харчат национални пари. Абсолютно ми е ясно, че когато похарчим наши пари – 3 млрд., някой друг получи газа – това е абсолютно индикативно, че нечий друг интерес е бил адресиран с нашите пари”, каза още той.

По думите на Петков, обвиненията към предишното ръководство на Булгаргаз са в Прокуратурата.

Според него, имало подкрепа от ЕК и от САЩ България да е изключение от петролното ембарго.

Той коментира и превъоръжаването на България с американско оръжие: „Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, защото доставката на Ф-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора ръка, около 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разходи“, каза Петков.

По думите му българската позиция относно РСМ е ясна.

„С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки – правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки – да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата”, каза още Петков.

снимка Кадър

Similar Posts